09:02, 21 вересня 2021

Театральний музей створює онлайн-платформу для дослідження творчості Леся Курбаса

Реліз проєкту запланували на жовтень.

курбас1.jpg
Фото пресслужби Театрального музею

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України планує створити онлайн-платформу “Open Курбас: цифрова колекція” для дослідження творчості одного із найвідоміших українських театральних діячів XX століття.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі музею.

У межах проєкту планують створити спеціальний вебсайт з впорядкованою інформацією про життя і творчість Леся Курбаса. Також там висвітлять онлайн-колекцію музейних експонатів.

Онлайн-платформу планують запустити двома мовами – українською та англійською.

“У Музеї зберігається найбільша колекція пам’яток, пов’язаних з життям та творчим шляхом митця –  понад 12 000 предметів.  З них 238 пам’яток розміщено в постійній експозиції музею. Така музейна колекція має виняткову історичну, художню, наукову й культурну цінність для формування українського інформаційного простору та визначає внесок України у всесвітню культурну спадщину”, – зазначили у музеї.

Завдяки проєкту “Open Курбас: цифрова колекція” музей зможе представити ті документи, архіви, фото й інші матеріали зі своїх фондів, які не експонують. Автори переконані, що це “дозволить науковцям, студентам, дослідникам, журналістам, критикам та усім зацікавленим театральним мистецтвом, переглядати і використовувати колекцію у своїх дослідженнях, вивчати історію українського та світового театру”.

“Наша мрія  – показати світові колекцію Театрального музею і  надати відкритий доступ до унікальних пам’яток та архівів. Уже в жовтні за підтримки Українського культурного фонду відбудеться реліз онлайн-платформи “Open Курбас: цифрова колекція” – сайту, що міститиме оцифровані матеріали, статті та відеолекції про життя й творчість Леся Курбаса. І ми віримо, що масштабне оцифрування та діджиталізація колекції музею відкриють культурну спадщину не лише для українців, але й для всього світу, а також створять нові можливості для дослідження та вивчення театральної історії”, – наголошує директорка музею Ірина Дробот.

курбас.jpg
Фото пресслужби Театрального музею

“Тисячі фотографій та негативів, ескізів костюмів і декорацій, рукописів і документів, афіш та макетів до вистав доповнюватимуть відеолекціями, коментарями та статтями науковців і разом утворять потужний цифровий ресурс. Такий сайт стане унікальною онлайн-платформою для представлення творчості Леся Курбаса на національному та міжнародному рівнях”, – додають у пресслужбі.

Проєкт готують за підтримки Українського культурного фонду. 

Нагадаємо, раніше ми повіомляли, що мистецький проєкт “Леся Українка: 150 імен”  повністю відтворили у 3D-форматі.

Схожі матеріали

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

сео музей

Війна в музеї. Галина Пагутяк

_DSC1331.jpg

Палац Жевуських-Лянцкоронських

IMG_0951

Скарби гуцульської старовітчини

музей сео

"Кращої робітні не було в світі". Іларіон Свєнціцький про роботу у Національному музеї

DM_6378

Кінь, який виявився гірським козлом

dzyndra_800-500.jpg

Хранителька музею Дзиндри

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

Дерев’яна церква у селі Новоселиця на Тячівщині, 1920-ті роки. Sbírka Národního muzea, Praha, Česká republika

Спалена церква, збережена у макеті