19:21, 20 жовтня 2021

В Україні запустили онлайн-платформу, на якій показують давній одяг. Можна приєднатися

Автори проєкту просять українців пошукати у старих бабусиних скринях та шафах старовинний одяг, сфотографувати його та завантажити світлини на сайт.

received_231048435601370.jpeg
Фото: пресслужба проєкту

В Україні запустили онлайн-платформу Ладомирія. На вебресурсі збиратимуть світлини автентичного народного строю, а майстри з усіх регіонів зможуть його відтворити. 

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі проєкту.

Автори ресурсу зазначають, що на платформі Ладомирія вже зібрали декілька десятків виробів української автентики. Та це тільки початок. Команда проєкту закликає українців пошукати у сімейних скринях та шафах старовинний одяг та додати його фото на сайт.

“За часи нашої дослідницької діяльності ми зрозуміли, що з усього розмаїття та багатства українського костюма Україні відома лише жменька. Все інше тліє в старих “бабусиних скринях”. Це відбувається тому що експертиза та долучення таких виробів до культурної спадщини країни – складний та обтяжуючий процес. Ми ж, за допомогою платформи, максимально спростили збереження артефактів минулого. Потрібно всього лише зробити декілька фото, наприклад, сорочки, та завантажити на сайт. Наші експерти перевірять світлини, і якщо на них справді автентичний виріб, до роботи з його відтворення зможуть долучитися майстри з усієї України, яких ми теж запрошуємо на платформу”, – пояснює засновник Ладомирії Володимир Дзьобак.

received_294166385875288.jpeg
Фото: пресслужба проєкту

Окрім того, в рамках проєкту відбулися і практичні курси з відтворення традиційного одягу, на які відібрали майже 30 майстрів зі всієї України. На базі Ладомирії вони змогли поглибити свої знання з ткацтва, вишивки та шиття. Вироби, що відтворили на основні автентичного одягу,  учасниці курсу презентували під час урочистого випуску – фінальної частини проєкту. 

Вбрання, яке ствонили майстрині-фіналістки, представили професійні моделі зі студії ARTmodels. Частина інших учасниць буде ще працювати над відтворенням зразків автентики та долучить його вже на платформу. Таким чином, переконують автори проєкту, Ладомирія намагається вивести етно-одяг на новий рівень.

Патформу створили в межах проєкту Ладомирія – відкритий простір. З червня його реалізує Центр дослідження та відродження Волині за підтримки Українського культурного фонду. 

received_724023381851454.jpeg
Фото: пресслужба проєкту

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що дослідники збирають старі сімейні світлини українців для проєкту про “вуличну моду”.

Схожі матеріали

016_28843181_Фотоотпечаток- Внутренний вид хаты_4813-48-1_1

Ікони та вишиті рушники. Як жили українські переселенці Зеленого Клину

сео євреї

Повсякдення євреїв в українських містечках на початку ХХ століття (ФОТО)

сео стрій

Українське народне вбрання на імператорській виставці 1867 року

сео стрій

Одяг, прикраси та вулична їжа Полтавщини на початку ХХ століття

сео піч

На Далекий Схід із українською піччю

стрій сео

Чим жила Чернігівщина на початку ХХ століття

Зелений клин_СЕО

Зелений клин у вишиванках: фотографії перших українських родин на Далекому Сході

стрій сео

Українці Воронежчини понад 100 років тому

сіверщина сео

Сіверщина на фото Івана Абрамова 1905 року