10:15, 24 вересня 2021

Дослідники збирають старі сімейні світлини українців для проєкту про “вуличну моду”

Проєкт уже наповнили фотографіями різних епох – від стриманого вбрання початку минулого століття до яскравих, розфарбованих “кльошів” перших українських хіпі.

66b8848612d2b645.jpg
Подружжя Олени Войцеховської та Помпія Лубенецького з донькою Тамарою, Київ 1933 рік Фото для проєкту надав Сергій Гриненко

Цифровий архів української вуличної моди ХХ сторіччя шукає сімейні світлини для проєкту “Родинний альбом”. До нього уже долучилися десятки українців, які надіслали фотографії своїх родичів та самих себе з описом одягу і події для якої робили фото. Архів охоплює період від Першої світової війни до 90-х років. 

Про це повідомляє Суспільне.

Дослідники продовжують збирати фотографії, які розповідають про вуличну моду українців у ХХ столітті.

“Без такого архіву неможливо досліджувати історію моди України. Бо історія моди в тоталітарних суспільствах або колоніях, якою ще нещодавно була наша країна, суттєво відрізняється від історії моди країн-імперій”, – каже засновниця проєкту Зоя Звиняцьківська.

e5fc91eb1adc06df.jpg
Подружжя Меланії та Федота Гришиних, Знам’янка Фото для проєкту надала Олена Радіонова

Вона підкреслила, протягом останнього століття у країні “були революції і війни, під час яких впродовж років ніякої професійної моди не було”. Здавалося б у таких умовах немає місця для моди, та це не так.

“Там, де є люди, там є мода. Неофіційна, локальна, часом дивна — але вона завжди є. І дуже хочеться її оприявнити”, – каже Звиняцьківська.

47a32dce813c84ea.jpg
Віра Блоха, 1960-ті Фото для проєкту надала Євгенія Корольова

Тому проєкт звернувся до світлин з родинних альбомів, які, на думку авторів,  “здатні розказати не просто історії української моди, а через неї розказати історію людей, що тут жили і живуть”. 

В архіві уже є світлини, що представляють моду початку ХХ століття,  повоєнних, скрутних часів, людей, наближених до богеми та перших львівських хіпі, за якими пристально стежило КДБ.

e93cf083f7f30a8d.jpg
Алік Олісевич та Ігор Зборівський, Львів 1979 рік Фото для проєкту надав Алік Олісевич

Автори зазначають, що стати частиною “Родинного альбому” можете кожен, у кого є старі фото і бажання взяти участь в проєкті. Дя цього потрібно сфотографувати світлину та надіслати зображення із описом до нього на фейсбук-сторінку проєкту.

Проєкт створюється за підтримки Українського культурного фонду.

Більше про те, як одягались у ХХ столітті, читайте у матеріалі Burda, гіпі, стиляги: радянська мода в Україні

Схожі матеріали

moda seo 1200 600.jpg

Burda, гіпі, стиляги: радянська мода в Україні

сео пчілка

Олена Пчілка: як одягалася інтелектуальна еліта України

делоне сео

Соня Делоне. Законодавиця світової моди, родом з України

600+_.jpg

Безсоромні jupe culotte

600мода.jpg

Поштівки в іншу епоху