15:23, 21 жовтня 2021

У неділю на Львівщині відкриють оновлену інтерактивну локацію “На Унтервалю”

У Музейно-культурному центрі діятиме інтерактивна виставка, якою гостей залучатимуть  до взаємодії.

img_1_1634818228617.jpg
facebook.com/uwculturalhouse

24 жовтня у селі Підгайчики, що біля Львова, відкриють оновлений музейно-культурний центр “На Унтервалю”. Нова локація розкаже про унікальне поєднання в одній громаді української, німецької, єврейської та польської культур, які компактно розвивались у селі впродовж 150 років – аж до 1939-го.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зазначають, що музейно-культурний центр у Підгайчиках стане простором, який об'єднує музей, громадський культурний центр, подієвий майданчик та мистецьку галерею у коморі. 

Там буде інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучатиме гостей до взаємодії, сучасна фотозона з використанням предметів спадщини, лунатимуть ще живі історії з минулого. 

Окрім того, команда облаштує професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію, аудіогід українською, німецькою та англійською мовами та відкритий подієвий майданчик.

В рамках відкриття оновленої локації анонсують виступи етно-гуртів та екскурсії з дотриманням карантинних норм – групами по 10 осіб.

 

До 1939 року на території сучасних Підгайчиків було два поселення: українські Підгайчики та німецький Унтервальден. Там одночасно мешкали чотири нації: українці, німці, євреї на поляки. 

Під час Другої світової війни звідти примусово виселили німців та поляків, а євреїв знищили під час Голокосту. Відтоді майже 40% села стояли пусткою. Через політику Радянського союзу німецький Унтервальден спочатку перейменували в Підлісне, а потім приєднали до села Підгайчики. Релігійні споруди німців, євреїв та поляків знищили або перетворили на склади та майстерні. У їхні будинки поселили депортованих українців. 

Таким чином етнічний склад села та регіону кардинально змінився. Понад 50 років колишні мешканці Галичини не могли повернутися додому. Так тривало аж до 90-х, доки Україна не б'є повернула незалежність. Мультикультурний дискурс Галичини знову став актуальним у період 2010-х років. З 2016 року Підгайчики відвідують нащадки примусово виселених німців. Тоді ж розпочалась ініціатива з порятунку давнього німецького кладовища, що переросла у створення локального музейно-культурного центру.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, на території історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”, що у селі Підгірці на Львівщині, відтворили слов'янське житло Х століття.

Схожі матеріали

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

сео музей

Війна в музеї. Галина Пагутяк

_DSC1331.jpg

Палац Жевуських-Лянцкоронських

IMG_0951

Скарби гуцульської старовітчини

музей сео

"Кращої робітні не було в світі". Іларіон Свєнціцький про роботу у Національному музеї

DM_6378

Кінь, який виявився гірським козлом

dzyndra_800-500.jpg

Хранителька музею Дзиндри

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

Дерев’яна церква у селі Новоселиця на Тячівщині, 1920-ті роки. Sbírka Národního muzea, Praha, Česká republika

Спалена церква, збережена у макеті