10:08, 27 липня 2021

На Львівщині відтворили слов’янську хату Х століття. Там живе сім’я з чотирма дітьми

Житло стане частиною майбутнього музею під відкритим небом у заповіднику “Давній Пліснеськ”.

khata3.jpg
Фото: Суспільне

На території історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”, що у селі Підгірці на Львівщині, відтворили слов'янське житло Х століття.

Про це повідомляє Суспільне.

“Упродовж цієї весни-літа ми спільно працювали, щоб ви змогли побачити та відчути дух слов'янського часу на Пліснеську не лише під час археологічних розкопок, але й побачити результати досліджень, відтворені в макеті слов'янського житла Х століття”, – зазначили у заповіднику.

Зводити хату почали на початку червня. Зараз у ній живе сім’я реконструкторів Марія та Ярема Іванціви разом зі своїми чотирма дітьми. У родині кажуть, що хочуть відчути побут слов’ян, які жили колись у таких умовах.

У хаті все практично й дуже екологічно, адже її будували з дерева, очерету і глини. Крім того, вона має заглиблення близько на 1 метр і 20 сантиметрів. Таким чином її не провіює вітер.

“Закладалися колоди, вони всі є криві, адже це – підручний матеріал. Складав все, що ти мав, а за колодами забивав глиною і робив гідроізоляцію. По даху кладуться крокви і як варіант – це плетений такий дах. А на нього покладений перев'язаний очерет», – розповів Ярема Іванців.

Всередині хати також є кам’яна піч. Марія та Ярема кажуть, що вона міцна, добре тримає тепло і швидко нагрівається.

У заповіднику зазначили, що реалізований експеримент стане підосновою для зведення “фундаменту” “Пліснеського археологічного скансену”. У будівництві хати керувалися дослідженнями, які археологи отримали під час розкопок. Йдеться про розмір житла та матеріал, з якого воно зроблене. Слов’янське житло стане частиною майбутнього музею під відритим небом, аби його могли розглядати відвідувачі заповідника.

Давній Пліснеськ – унікальний заповідник, на території якого є аж дві пам’ятки археології національного значення – городище літописного Пліснеська VIII-XIII століть та курганний могильник XI-XII століть.

Також на його території є церква Благовіщення Пречистої Діви Марії XVIII століття з келіями, пам’ятка архітектури, національного значення.

Там функціонують і археологічна експедиція та музей просто неба. У рамках проєкту у 2019 році створили 3-D модель Давнього Пліснеська з численними різночасовими об’єктами.

Більше про цю історичну місцевість читайте у матеріалі Древній Пліснеськ.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар