14:42, 18 лютого 2022

Львівщина готова прийняти музейні експонати з інших областей у разі військової ескалації

Обласні депутати спільно із музейниками розроблять пропозиції щодо збереження культурних цінностей та надішлють їх до Мінкульту.

111 stolittya_1315x0_de4.jpg
artmuseum.kh.ua

Львівська облдержадміністрація та облрада висловили готовність тимчасово прийняти у музеях області експонати із інших регіонів у випадку російського військового вторгнення. Відповідне звернення вони планують надіслати до Міністерства культури та інформаційної політики.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

“Львівська влада звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики щодо надання рекомендацій до відповідних заходів задля збереження музейних експонатів під час загрози військового вторгнення, а також з пропозицією прийняти цінності на тимчасове зберігання”, – йдеться у повідомленні.

Таке рішення ухвалили під час засідання постійної депутатської комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської облради.

Окрім того, згідно з рішенням комісії, створили робочу групу для напрацювання пропозицій, які представлять у зверненні до Мінкульту. До робочої групи увійдуть члени комісії, представники обласних музеїв та ГО Західноукраїнська спілка музеїв.

Як розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, за ініціативою комісії також обговорили варіанти і можливості дій регіональної та місцевої влади для збереження музейних цінностей.

“Львівщина готова і виявляє ініціативу у випадку чи загострення ситуації на кордоні, чи військового вторгнення, чи надзвичайного стану прийняти експонати музеїв інших областей. Закликаємо новостворену робочу групу спільно з Львівською облдержадміністрацією напрацювати пропозиції подальших дій і залучити до роботи правоохоронні органи, адже музейні експонати є цінністю держави та потребують належної охорони і збереження”, – наголосив Іван Собко.

Нагадаємо, Україна звернулась до суду в Гаазі через культурні злочини Росії в Криму.

Схожі матеріали

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

сео музей

Війна в музеї. Галина Пагутяк

_DSC1331.jpg

Палац Жевуських-Лянцкоронських

IMG_0951

Скарби гуцульської старовітчини

музей сео

"Кращої робітні не було в світі". Іларіон Свєнціцький про роботу у Національному музеї

DM_6378

Кінь, який виявився гірським козлом

dzyndra_800-500.jpg

Хранителька музею Дзиндри

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

Дерев’яна церква у селі Новоселиця на Тячівщині, 1920-ті роки. Sbírka Národního muzea, Praha, Česká republika

Спалена церква, збережена у макеті