10:05, 29 грудня 2021

На Рівненщині у колишній тюрмі НКВС облаштують квест-кімнату

Автори ідеї пропонуватимуть охочим за годину знайти ключі і вибиратись із в'язниці.

IMG_20211229_094750.jpg
Фото: Суспільне

У Здолбунівському краєзнавчому музеї, де раніше була тюрма НКВС, з наступного тижня запустять квест-кімнату “Втеча з в’язниці”. Вона є частиною проєкту “Туристичний код громади”, що реалізовують у місті з ініціативу музею. Також він передбачає створення екскурсійних маршрутів та встановлення інформаційних табличок із відеосупроводом на історичні будівлі.

Про це повідомляє Суспільне.

Загалом у громаді встановлять 20 інформаційних табличок. Усіх їх обладнають QR-кодами, зчитуючи які на власному смартфоні можна буде почути і побачити історію пам’яток.

“Навіть здолбунівчани не знають, в якому крутому місці вони живуть. Коли ми встановимо ці таблички, я думаю, що проходячи повз ті чи інші будівлі, їм буде однозначно цікаво побачити, що в тій будівлі відбувалося, що вона має певну історію”, – каже виконувач обов’язків директора Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський.

Такі елементи встановлюють у рамках проєкту “Туристичний код громади”. Він переміг в обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад 2021 року. Окрім цього Здолбунівською громадою створять екскурсійні маршрути, найдовший з яких буде велосипедним.

Ще однією складовою проєкту є квест-кімната у музеї “Втеча із в’язниці”. Здолбунівський краєзнавчий музей розташований у приміщенні колишнього райвідділу НКВС. В його підземеллях були тюремні камери. Саме цей факт з історії будівлі підказав ідею розробити квест.

“Квест-кімната – це унікальна річ для Здолбунова і для музею. Не чув, щоб у музеях робили квест-кімнату. У чому сенс цієї квест-кімнати? Людині потрібно вибратися із в’язничної камери. Здолбунівський музей знаходиться у будівлі, яка була колись в’язницею НКВС. І немає ні одного свідчення, що звідси хтось тікав. Ми пропонуємо нашим гостям знайти ключ від дверей і спробувати вийти звідси за годину”, – розповідає Олександр Чижевський.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у селі Пересопниця на Рівненщині археологи шукають монастир, де написали Пересопницьке Євангеліє.

Схожі матеріали

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

сео музей

Війна в музеї. Галина Пагутяк

_DSC1331.jpg

Палац Жевуських-Лянцкоронських

IMG_0951

Скарби гуцульської старовітчини

музей сео

"Кращої робітні не було в світі". Іларіон Свєнціцький про роботу у Національному музеї

DM_6378

Кінь, який виявився гірським козлом

dzyndra_800-500.jpg

Хранителька музею Дзиндри

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

Дерев’яна церква у селі Новоселиця на Тячівщині, 1920-ті роки. Sbírka Národního muzea, Praha, Česká republika

Спалена церква, збережена у макеті