08:47, 27 квітня 2021

До річниці першої публікації “Кобзаря” у мережі виклали мультфільм “Причинна”

Прем'єра стрічки відбулась у 2017 році на Одеському міжнародному кінофестивалі. Фільм отримав низку нагород, серед яких  “Золота Дзиґа 2018” та гран-прі фестивалю "Відкрита ніч. Дубль – 21”.

img_6662.jpg
day.kyiv.ua

До дня першого видання “Кобзаря” у мережі для безкоштовного перегляду опублікували анімаційний фільм “Причинна”. Стрічку створили за мотивами однойменної балади Тараса Шевченка.

Про це повідомляє видання “День”.

Прем'єра стрічки “Причинна” відбулась у 2017 році на Одеському міжнародному кінофестивалі. Серед нагород фільму – “Золота Дзиґа 2018” Української кіноакадемії за найкращий анімаційний фільм, спеціальний приз журі Міжнародного кінофестивалю “КРОК 2017” та гран-прі фестивалю "Відкрита ніч. Дубль – 21”.

Робота стала дебютним анімаційним фільмом режисера, автора сценарію та художника Андрія Щербака. Він зацікавився баладою Тараса Шевченка ще у студентські роки. Хотів відобразити таємничу атмосферу української ночі та народну міфологію у своїй дипломній роботі, однак тоді викладачі відмовили початківця братися за важку тему.

“У якийсь момент, приблизно 2011 року, думки про те, що не було реалізовано, переросли в “інсайти”. На роботу я ходив пішки, і під час цих довгих прогулянок перед очима почали з'являтися кадри: то сплячий козак на фоні червоних маків, то степ, яким крокують коні. Тоді я багато малював і загорівся ідеєю створення анімаційного фільму у техніці живопису”, – розповідає Щербак.

Врешті-решт цю ідею вдалося реалізувати за підтримки Держкіно.

Тепер “Причинну” можна побачити на платформі кінокомпанії “МАГІКА-ФІЛЬМ” FilmClub. Стрічка безкоштовно доступна за посиланням.

Балада “Причинна” – один із ранніх творів Тараса Шевченка. В її основі лежить народна легенда про чисте й світле кохання, розлуку і трагічну загибель закоханих – мотив, досить типовий для народних пісень.

Дослідники наголошують, що цей твір став якісно новим явищем в українській літературі. Якщо раніше героєм балад виступав пан-гетьман або купецька донька, то героїня Шевченка – убога дівчина-селянка, сирота. Навіть його русалки – не панночки, а покритки та діти покриток, скривджені “злими людьми”. Тарас Шевченко вперше відтворив фантастичний світ русалок та відьом таким, яким його уявляли народні маси.

Схожі матеріали

івасюк 600

Заново відкритий Володимир Івасюк

600.jpg

Тіні Івана Миколайчука

krasa_tekst-5.original.jpg

"До добра і краси" Юліана Дороша. Перший повнометражний галицький фільм

800.jpg

Кіно без гепіенду. Історія акторки Віри Холодної

600.jpg

А хто твій сусід насправді? Ким був Іван Дем'янюк

600-+.jpg

Як у 30-х роках ХХ століття знімали кіно у Верховині

600.jpg

Chornobyl Files або як розповідати про українську історію Західній аудиторії

Василь Авраменко сео

Як у США знімали фільм "Наталка Полтавка" 1936 року

дисиденти 1200

“Хто за нас, встаньте в знак протесту”