11:51, 5 травня 2023

УКУ та Ноттінгемський університет планують запустити нову магістерську програму з історії, культури та літератури

Студенти отримають подвійний диплом із університетом, що входить до списку найкращих у Великій Британії. 

Гуманітарний факультет Українського католицького університету спільно з Ноттінгемським університетом (Велика Британія) розпочав набір на міждисциплінарну програму для магістрів "Майбутнє спадщини: історія, культура, література". Навчання розпочнеться восени 2023 року і триватиме два роки.

Студенти зможуть здобути диплом магістра одразу за трьома спеціальностями: культурологія, історія та філологія, а також подвійний диплом із Ноттінгемським університетом (The University of Nottingham), який входить до списку найкращих закладів вищої освіти Великої Британії. Важливим критерієм відбору вступників буде володіння англійською мовою на рівні В2 і вище.

"Наша мета — створити міждисциплінарну програму. Досі під гуманітарними науками розуміли окремі спеціальності, а ми виокремлюємо спільні дослідницькі поля для всіх гуманітаріїв, не залежно чи це історики, культурологи, чи філософи. Такими полями є спадщина, пам’ять, ідентичність, пограниччя, деколонізація, травма. Викладатиме курс команда викладачів не тільки з України, а й із Великобританії. Ми відмовилися від традиційного викладання, від звичних лекцій і семінарів, натомість обрали формат конверсаторію, який передбачає багато спілкування", — каже керівник програми Богдан Чума. 

Важливою складовою програми є націленість на практику, яка почнеться у першому семестрі і  передбачатиме створення власних проєктів різної тематики, спрямування та форми. Професійні навички студенти здобуватимуть на семестрових робітнях та інституційному стажуванні в установах-партнерах програми, передусім — "Локальній історії", Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, меморіальному музеї тоталітарних режимів "Територія терору".

"Ідея — організувати спеціалізовані воркшопи, майстерні, де магістри будуть працювати з різними форматами цифрової гуманітаристики. Зможуть створити власні проєкти, наприклад, у сфері цифрового картографування, публічної історії, подкастингу, сторітелінгу. Важливо, що студенти цієї програми зможуть пройти закритий цикл — від ідеї до реалізації і отримати на цьому шляху менторство фахівців із різних сфер — медіа, наукові інституції, музеї", — розповів Віталій Ляска, головний редактор Локальної історії. 

Значну увагу у цій програмі планують приділити усноісторичним дослідженням: фіксації свідчень очевидців нинішньої російсько-української війни, опрацюванню та аналізу записів свідків історичних подій у ХХ столітті. Зокрема з онлайн-архіву усноісторичних досліджень "Жива історія", який у 2022 році запустив Центр дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя.

Програму презентуватимуть 9 травня о 17.00 у конференцзалі Центру Шептицького (вул. Стрийська, 29А). Для участі необхідно зареєструватися за посиланням

Вступна кампанія розпочнеться з 8 травня реєстрацією на Єдиний вступний іспит. Вартість навчання для вступників 2023 року — 120 тис. грн за два роки (4 семестри). Ліцензійний обсяг першого набору студентів — 25 місць. Дізнатися більше про умови навчання можна на сайті УКУ

Схожі матеріали

CEO_мова.jpg

Азбучна війна, або як кирилиця мало до коша не пішла

600.jpg

Петро Могила: воїн, дипломат, святий

Таємний університет

Українські. Таємні. Про вищі студії у міжвоєнному Львові на початку 1920-х

універ сео

Університет у Чернівцях. Історія однієї споруди

bohdan lepkuj.jpg

Богдан Лепкий "Матура"

сео Заклинські

Сім’я Заклинських у таборі Ґмінд під час Першої світової війни

сео росія

"Будівництво російської державності": як викладатимуть історію у вишах Росії

радянська школа

Букет флоксів. Галина Пагутяк

shkola 1200.jpg

Що не так з уроками історії у школі? Пояснюють історики