18:36, 11 листопада 2021

Незвично: у Львові столітні герби з будинку товариства “Дністер” розфарбували у яскраві кольори

За словами дослідників, ці герби взагалі не слід розфарбовувати, адже кольори на них вже передані спеціальним методом – шрафіруванням.

У Львові в межах реставрації приміщення колишнього страхового товариства “Дністер” (вул. Руська, 20) розфарбували герби, що були на фасаді будинку – зі зображеннями лева та архангела Михаїла. Для цього використали дуже яскраві кольори, які, наразі, вибиваються з загальної композиції. 

На інцидент звернув увагу дослідник геральдики в архітектурі Львова Тарас Завадовський. Він опублікував фото “оновлених” гербів, зазначивши, що подія нагадує нещодавню “реконструкцію” пам'ятника Богданова Хмельницькому у селі Кунин на Львівщині.

"Кольори надто яскраві, все це просто вибивається із загальної композиції. Якщо навіть подивитись старі фото, там були зелені заглушено кольори”, – зауважив Тарас Завадовський.

Будинок звели на початку ХХ століття. У минулому на фасаді із гербами були елементи темно-зеленого кольору та кольору земельної вохри – жодних яскраво-бордрвих чи синіх барв.

ruska8.jpg

Герб до розфарбовування

tvoemisto.tv
ruska6.jpg

Герб до розфарбовування

tvoemisto.tv

До всього, за словами Завадовського, на гербах узагалі не мало б бути жодних додаткових кольорів, тим більше золотого та срібного. Адже там використали так званий метод умовної передачі кольорів в чорно-білому зображенні. Кожній барві відповідають певні лінії, крапки чи пунктири.

“На фоні цих гербів бачимо рисочки. Це називається шрафірування. Колись, як і зараз, фарба була дорогою, тому якщо не використовували такі кольори, то використовували такі позначки. Якщо є це позначення, кольору не може бути. Це масло масляне... До того ж золотий колір дисонує. В геральдиці його немає. Золотий позначали жовтим, а срібний – білим”, – розповів дослідник.

Водночас, за його словами, реставратор пояснює все тим, що на гербі, нібито, знайшли частинки поліхромії. 

“Однак, якщо їх знайшли, ці частинки мають передати на дослідження... Є багато моментів, які потрібно з'ясувати. Тут потрібно радитись з фахівцями... Потрібно працювати в команді”, – переконаний Завадовський.

Локальна історія звернулась по коментар до Львівської міської ради. Там зазначили, що наразі реставраційні роботи на Руській, 20 ще не завершили. Мовляв, доки об'єкт не зданий, представники Управління охорони історичного середовища не відповідатимуть на це питання. 

Зображення лева, що спирається на скелею та Архистратига Михаїла є частиною герба українського патріотичного спортивного товариства “Сокіл”, яке функціонувало у приміщенні. Осередки організації діяли на Галичині та Наддніпрянській Україні.

Будинок колишнього страхового товариства “Дністер” на вул. Руській, 20 звели у 1905–1906 роках будівельною фірмою Івана Левинського. Архітекторами були Тадей Обмінський, Олександр Лушпинський. 

З 1906 року у правому крилі першого поверху діяло спортово-руханкове товариство “Сокіл-Батько”, яке винаймало 4 приміщення: 2 спортивні зали, роздягальню і канцелярію.  

У 1909 році в складі аматорського студентського театру там вперше виступив Лесь Курбас. 

 У 1920-30-х там були помешкання визначних львів’ян-українців: голови Державного Секретаріату (уряду) ЗУНР Костя Левицького, відомого на всю Галичину стоматолога Івана Бережницького та політика і громадського діяча Осипа Назарука. До 1939 року в цій будівлі також містилася невеличка крамниця, де продавали вироби української кондитерської фабрики “Фортуна Нова”.

 У 1940 році будинок “Дністра” націоналізували. Одразу після війни спортивні зали перейшли у господарство товариства “Спартак”, яке утримувало їх до 1987 року.

Зараз будинок є пам’яткою містобудування і архітектури. Там розташована Перша міська комунальна поліклініка.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Тернопільщині до кінця року планують відреставрувати Збаразький замок.

Схожі матеріали

сео руїни

Книга як свідок обвинувачення. Галина Пагутяк

600.jpg

Подільський близнюк люксембурзької “Шарлотти”

600.jpg

Скала-Подільська: 250 років у руїні

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

1200

Беззахисні мозаїки Івана Кляпетури

Мечеть Узбека, сучасний стан, 2011.jpg

Мечеть, на якій стоїть наш Крим

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

lviv.jpg

Genius loci львівських кам’яниць

квіти укрїани сео

Зберегти "Квіти України". Чому радянський модернізм важливий?