09:54, 5 липня 2021

На Львівщині незвично відреставрували пам'ятник Богданові Хмельницькому

Активісти перефарбувати монумент у яскраві кольори, бо таким чином хотіли відтворити історичну зовнішність гетьмана.

image (9).jpg
24tv.ua

У селі Кунин, що на Львівщині, активісти   відновили пам’ятник Богданові Хмельницькому, розфарбувавши його яскравими кольорами. Подія викликала шквал коментарів у соцмережах, а в Львівській облдержадміністрації заявили, що пам'ятник реставруватимуть ще раз.

Про це повідомляє zaxid.net.

Магерівсько-Добросинська сільська рада, до якої входить село Кунин, опублікувала на своїй сторінці  у Facebook фото пам’ятника після реставрації.

“Ще одну пам’ятку архітектури, а саме пам’ятник Богданові Хмельницькому, що в Кунині, відреставрувала громадська організація “Твори добро+” . І це лише початок їхньої роботи в Добросинсько-Магерівській громаді” , – написали у дописі.

Однак, після відновлення пам’ятник став яскраво-кольоровим: малиновий жупан, коричнева накидка з малиновою ж підкладкою, червоно-коричнева шапка, темно-сірі шаровари і жовта гетьманська булава за поясом.

image (8).jpg
Фото: Магерівсько-Добросинська сільська рада

Незвичний вигляд пам'ятника у Кунині  викликав критичну реакцію і став приводом для жартів у соцмережах.

У свою чергу співзасновник ГО “Твори Добро+”   Іван Іваницький розповів, що члени громадської організації не є реставраторами, а просто вирішили відновити пам’ятник, який руйнувався.

За його словами, ремонт монумента активісти провели власними силами і витратили на це близько 7 тисяч гривень.

“Всередині була цегляна основа, вона вся затекла. Ми її розібрали і зробили бетонний каркас. Після цього пошпаклювали, помалювали основу і відчистили пам’ятник від бруду, гнізд птахів та бджіл. Зверху фасад відремонтували цементово-гіпсовим розчином. Після цього ми його поґрунтували, посадили на клей і помалювали. Також почистили, викосили всю ділянку біля нього, облаштувати рови, щоб сходила вода” , – наголосив Іван Іваницький.

Рішення зробити пам’ятник кольоровим він пояснює бажанням відтворити історичну зовнішність Богдана Хмельницького.

“Богдан Хмельницький вдягався у такий колір – ми знайшли багато фотографій і зробили його таким, яким його показують митці та історія. Ми вибрали такі кольори, щоб підкреслити, що це козак, отаман і для того, щоб привернути до нього увагу. Ми робили це не для когось і не для того, щоб пропіарити себе. Ми займаємось цим за власні кошти, і ці речі ми робимо так, як бачить ідеологія нашої громадської організації. Ми хочемо відреставровувати те, до чого іншим людям немає діла. Це не перша наша робота і не остання. Так що ми були готові до того, що люди сприймуть це двосторонньо” , – каже Іваницький.

 

image (7).jpg
Пам'ятник до реставрації Фото: Магерівсько-Добросинська сільська рада

До слова,  це  вже не перший пам'ятник, який так реставрували члени ГО “Твори Добро+” . Раніше вони взялися за монумент жінці-трудівниці у селі В’язова колишнього Жовківського (нині Львівського) району. 

image (6).jpg
Пам'ятник жінці-трудівниці у селі В’язова Фото: Іван Іваницький.

Водночас, 24 канал додав, що цей пам'ятник Хмельницькому є пам'яткою місцевого значення. Тож ніхто не мав права так його відновлювати. 

Управління охорони об'єктів культурної спадщини ЛОДА звернеться до місцевої територіальної громади, щоб пам'ятник відреставрували вдруге. Однак, ймовірно, відновити монумент  буде складніше, адже під шарами фарби не видно, які роботи вже провели.Н

Начальникуправління охорони об'єктів культурної спадщини ЛОДА Василь Петрик додав, що такі випадки нищення пам'яток трапляються через незнання та відсутність органів охорони культурної спадщини.

“Кожна громада області має зробити інвентаризацію культурної спадщини на своїй території, взяти на баланс пам'ятки, які в неї є і підписати охоронний договір з їхніми користувачами. У ньому буде зазначено, хто за що відповідає, хто має реставрувати, хто консультує, як залучати кошти громадських організацій” , – зазначив посадовець.

Також у ЛОДА готують інформаційні матеріали про те, як громадам правильно поводитися зі спадщиною.

Пам'ятник Богданові Хмельницькому у селі Кунин на Жовківщині, встановили у 1975 році.

У селі є два пам'ятники гетьманові – ще один, з мармурової крихти, встановили у 1966 році.

За однією із версій істориків, Хмельницький може походити з Жовкви, бо його батько служив при дворі засновника Колегієму єзуїтів у Львові Станіслава Жолкєвського.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як на Київщині, у селищі Рокитне, два дні декомінізовували радянську стелу.

Схожі матеріали

сео полтва памятник

Пам'ятники на честь Полтавської битви: знести чи зберегти?

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

Катерина

Прощавай, Катерино!

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

полтава сео

Класики у фраках

Потьомкін

Два Потьомкіни в одному Херсоні

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Пам'ятник Шевченку Ромни

Перший пам’ятник Шевченкові в Україні