17:53, 3 червня 2024

Уроки історії: шість коротких метрів з програми Миколайчук OPEN

З 15 по 23 червня в Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN. Серед 27 номінантів представлені фільми й про історію України — рефлексії українських режисерів та режисерок на минуле і сьогодення. "Локальна історія" у співпраці з Миколайчук OPEN розповідає про шість коротких метрів секції.

Хасторія. Страшна історія

Ілюстрація до фільму "Хасторія. Страшна історія"

Фото: mykolaichukopen.com

"Захоплений дім", реж. Анна Гончарова. Нова робота студентки Карпенко-Карого про аргентинського прозаїка, магічного реаліста Хуліо Кортасара. Головні герої — Андрій та Ніна разом живуть у старому фамільному домі своїх батьків. Побут брата з сестрою злагоджений: кожний день вони живуть за чітким розкладом, кожний із них має хобі до душі. Одного дня частину їхнього будинку захоплює щось невідоме. Брат із сестрою продовжують жити далі, намагаючись побороти ці сили й самих себе. 

"Станчик: королівський блазень", реж. Олексій Риндін. Це історія про королівського шута, який намагається творчо впливати на правителя та його рішення, проте несподіваний початок війни все руйнує. Зіткнувшись із фальшивістю, пустотою та повною байдужістю верхів стосовно звичайних людей, шут йде в протест проти короля. Це призводить до публічного знущання і приниження гідності шута. Король відкриває шуту, що почав війну та вбивства лише заради нової землі і власного "вічного" правління, і продовжуючи знущання над ним, намагається силою подавити та змінити його. У фіналі шут програє через цинічність короля і все живе у ньому згорає. Розуміючи неможливість пробудження почуттів в людях, які замість внутрішньої культури мають лише пустоту та фальш — шут залишається єдиною людиною серед верхів, якому справді цінне звичайне людське життя.

"Хасторія. Страшна історія", реж. Віка Іванова. Авторки створили колажну анімацію-подорож химерними коридорами бурхливої історії Харкова, де відлуння репресій підсвічує нерозказані історії стійких духом людей, що потрапляли в замкнене коло гнобителів та жертв. Фільм пропонує заглибитися в історію, що захоплює, але про трагічне минуле міста. Це примарна оповідь польського полоненого, що опиняється між свободою та сибірським ГУЛАГом. Чи вдасться йому звільнитись з пазурів системи?

"La Terreur", реж. Михаль Тальковський. Фільм не є екранізацією, але в ньому звучать вірші поета розстріляного відродження Дмитра Фальківського. Він — цікава фігура для історії, бо був НКВДистом. Головний герой стрічки — новий член ЧК, що отримує своє перше завдання. Маючи на руках літучку 2300* він має звільнити хатину од проживаючого там селянина. Юнак, у свої девʼятнадцять років, має наважитись на вбивство, і не на одне.

"STAY", реж. Ірина Мордюшенко. Цей фільм є творчим осмисленням трансгенераційної травми, яку переживають українці, і того, як все більше молодих поколінь страждають від неї. У дитинстві дідусь режисерки читав їй казку "Івасик-Телесик". Дитинство займає центральне місце в її фільмі. Казки завжди говорили правду про суспільство, в якому ми живемо. Цей короткометражний фільм є метафорою війни та вічної травми, спричиненої нею. Першими його жертвами стають діти. Стрічка також спирається на дуже темний період української історії, який замовчувався майже століття — Голодомор — організований Сталіним голод в Україні в 1932—1933 роках.

"Slowly walking, smoothly thinking", реж. Юрій Юдін. Документальний фільм розповідає голосом режисера про те, як Війна втручається не лише в наше теперішнє, але й — у минуле. Чи зможе оповідач примирити дитячі спогади про дім з дорослою реальністю, в яку раптово прийшла війна? Він повертається у рідне місто, від якого до російських окупантів подати рукою та порівнює дитячі відчуття з недитячим сьогоденням. 

Запланувати перегляд і придбати глядацький абонемент на фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN можна за посиланням

Схожі матеріали

івасюк 600

Заново відкритий Володимир Івасюк

600.jpg

Тіні Івана Миколайчука

krasa_tekst-5.original.jpg

"До добра і краси" Юліана Дороша. Перший повнометражний галицький фільм

800.jpg

Кіно без гепіенду. Історія акторки Віри Холодної

600.jpg

А хто твій сусід насправді? Ким був Іван Дем'янюк

600-+.jpg

Як у 30-х роках ХХ століття знімали кіно у Верховині

600.jpg

Chornobyl Files або як розповідати про українську історію Західній аудиторії

Василь Авраменко сео

Як у США знімали фільм "Наталка Полтавка" 1936 року

дисиденти 1200

“Хто за нас, встаньте в знак протесту”