14:31, 15 червня 2021

У Києві попрощалися з учасником ОУН, політв’язнем Орестом Васкулом

Голова Київського крайового братства ОУН-УПА пішов із життя минулого вівторка, 8 червня.

imgonline-com-ua-convertbSiMi0nYKy2H.jpg
radiosvoboda.org

У Києві, у Михайлівському Золотоверхому соборі ПЦУ, попрощалися з  учасником збройного підпілля ОУН, ветераном Дивізії “Галичина”, багаторічним в’язнем радянських концтаборів Орестом Васкулом.

У церемонії  взяли участь понад 200 осіб. Серед них були ветерани російсько-української війни, народні депутати України, представники громадських об’єднань, українське духовенство.

imgonline-com-ua-convertyRCIXdPj49ZD.jpg
censor.net

Під час прощання на території Михайлівського монастиря та на цвинтарі села Ясногородка почесна варта Окремого Президентського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького  виконала сучасний український військовий поховальний ритуал.

650x432.jpg
censor.net

Літургія і панахида за Орестом Васкулом відбудеться 16 червня о 18:30 у Храмі Святого Василія Великого (Вознесенський узвіз, 7).

Орест Васкул народився 1928 року у селі Серафинці (нині Городенківського району, Івано-Франківської області) у сім'ї вчителів. У 1942 році вступив у ряди Юнацтва ОУН, з 1943 року – член ОУН (б). У 1943 році добровільно записався у дивізію “Галичина”, приписавши собі три роки, адже на той час йому було тільки п’ятнадцять. Був одним із наймолодших дивізійників.  Пройшов вишкіл біля Дембіци у Польщі.

Воював у лавах Дивізії зброї СС “Галичина”, брав участь у бою під Бродами, отримав контузію, потрапив у радянський полон. Ореста Васкула заслали до Башкирської АССР, звідки втік у рідне село Серафинці. Завдяки особистим зв’язкам приєднується до збройного підпілля ОУН, де виконував різні завдання на території сучасних Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей.
У 1947 році його знову заарештували і засудили до 25 років таборів та 5 років позбавлення прав. Більшу частину  просидів в БПРах – бараках посиленого режиму. У таборах брав активну участь у просвітницькій роботі і налагодженні руху опору серед політичних в’язнів.

Згідно з рішенням Президії Верховної Ради СССР, звільнений 25 червня 1956 року.

Коли Васкул повернувся в Україну, де зустрівся із прихованим переслідуванням. Зокрема, відмовою прописки. Відтак, повернувся назад до Воркути.

З 1968 року проживав у селі Ясногородка Київської області. У 1980 році вступив на заочне навчання у Ризький будівельний інститут, який не закінчив через арешт. 8 лютого 1984 року Ореста Васкула знову заарештували  за антирадянську діяльність. Вирок – 11 років в'язниці. Покарання відбував у тюрмі в Алчевську Луганської області. 26 грудня 1987 року був звільнений.

У 1995-2010 роках був членом Головного Проводу ОУН(б) та головою Теренового Проводу ОУН(б) в Україні. З 1992 року – голова Київського крайового братства ОУН-УПА та член головної Булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у віці 93 роки помер доброволець Дивізії “Галичина”, політв’язень ГУЛАГу Орест Васкул.

Схожі матеріали

800x500 obkladunka Bilous.jpg

Про заповіти міщан та шляхти | Наталія Білоус

івасюк 600

Заново відкритий Володимир Івасюк

600шуг.jpg

Сто років без Шугая. Історія єдиного й останнього фото найвідомішого опришка Закарпаття

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"

smert 1200.jpg

Живі –мертві – забуті. Як українці здавна ставилися до смерті?

Фото_1200х630

"Остання дефіляда" генерала Тарнавського (ВІДЕО)

1200х600.jpg

"103 мільйони кісток". Огляд книжки "Струп. Іспанія роз’ятрює рани" Катажини Кобилярчик

похорон

Смерть і довкола неї. Погляд з Гуцульщини

kaver (4).jpg

Вплив епідемій на культуру людства.