09:46, 17 червня 2021

У Харкові суд знову скасував перейменування проспекту Жукова

У Харківській ОДА заявили, що подаватимуть апеляцію 

Харківський окружний адміністративний суд укотре заборонив перейменовувати проспект Маршала Жукова на Петра Григоренка у рамках декомунізації, скасувавши розпорядження голови ОДА. 

Про це повідомляє Укрінформ.

Суд задовольнив позов міськради до голови Харківської ОДА і визнав недійсним пункт розпорядження від 15 травня 2016 року про перейменування в рамках декомунізації проспекту Маршала Жукова в честь генерала і правозахисника Петра Григоренка.

“Харківська обласна державна адміністрація подаватиме апеляційну скаргу на сьогоднішнє рішення Харківського окружного адміністративного суду. Відповідно до встановлених строків ми маємо на це 30 днів. Але сьогодні була оголошена лише вступна і резолютивна частини, тому коли буде складено повний текст рішення і ми ознайомимося з правовою позицією, буде складена апеляція”, – заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Антон Деньгуб.

Нагадаємо, 10 червня Харківський окружний адміністративний суд втретє скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова.

Проспект був перейменували на честь генерала і дисидента Петра Григоренка в процесі декомунізації 2016 року рішенням Харківської обласної державної адміністрації. Проте міськрада прагнула повернути проспекту ім’я Георгія Жукова, якого вважають одним із найкривавіших полководців часів Другої світової війни і ненависником України.

У травні 2019 року тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення проспекту його колишню радянську назву. 19 червня міськрада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.

Рішення офіційно оприлюднили 20 червня. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який вимагав скасувати постанову.

Із заявою до поліції звернувся і депутат міської ради Ігор Черняк. Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.

10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.

Торік 26 лютого чергова сесія Харківської міськради знову підтримала перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова, хоча присутні на сесії активісти з трибуни закликали не голосувати за таке рішення.

Вчергове міськрада Харкова відновила назву проспекту маршала Жукова 24 лютого цього року.

Схожі матеріали

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

budynok slovo.jpg

Нове життя будинку "Слово"

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

сео

Будинок "Слово": Нескінчений роман на великому екрані

01_2-25995

"Монстр-процес". Валентин Садовський про справу СВУ

Література 1920-их | Ярина Цимбал

Література 1920-их | Ярина Цимбал