10:12, 11 червня 2021

У Харкові суд втретє скасував перейменування проспекту Григоренка на Жукова

У сторін залишається 30 днів на оскарження рішення. 

проспект жукова
2day.kh.ua

Харківський окружний адміністративний суд визнав незаконним рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав представник Харківського антикорупційного центру, адвокат Володимир Рисенко.

“Маршал Жуков завів харківську владу в черговий котел. Суд скасував вже третє рішення міськради про перейменування проспекту на його честь. Стабільний маршал “пабєди”, – написав Рисенко.

Водночас Суспільне повідомляє, що  Суд визнав протиправним і нечинним пункт рішення Харківської міськради від 24 лютого 2021 року “Про вшанування історичної пам'яті”.  Ним проспекту вчергове повернули назву на честь радянського маршала Жукова.

“Ми оскаржували все рішення в цілому, але, власне, перейменування стосувався лише п. 1 цього рішення, інші пункти мали більш технічний характер. Те, що стосується перейменування, суд рішення в цій частині скасував”, – пояснив позивач Ігор Черняк, який виступає за повернення проспекту назви на честь захисника кримських татар генерал-майора Петра Григоренка. 

У сторін є 30 днів на апеляцію з дня ухвалення рішення.

Проспект був перейменували на честь генерала і дисидента Петра Григоренка в процесі декомунізації 2016 року рішенням Харківської обласної державної адміністрації. Проте міськрада прагнула повернути проспекту ім’я Георгія Жукова, якого вважають одним із найкривавіших полководців часів Другої світової війни і ненависником України.

У травні 2019 року тодішній міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підтримати петицію про повернення проспекту його колишню радянську  назву. 19 червня міськрада проголосувала за повернення імені Жукова проспекту Григоренка.

Рішення офіційно оприлюднили 20 червня. Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник народного депутата України Андрія Білецького, який вимагав скасувати постанову.
Із заявою до поліції звернувся і депутат міської ради Ігор Черняк. Український інститут національної пам’яті своєю чергою звернувся до ГПУ.

10 липня Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позовну заяву територіальної організації партії “Європейська Солідарність” про визнання незаконним рішення міської ради, яким проспекту імені правозахисника Григоренка повернули ім’я маршала Жукова.

Торік 26 лютого чергова сесія Харківської міськради знову підтримала перейменування проспекту Григоренка на проспект маршала Жукова, хоча присутні на сесії активісти з трибуни закликали не голосувати за таке рішення.

Вчергове міськрада Харкова відновила назву проспекту маршала Жукова 24 лютого цього року.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що виконувач обов'язків міського голови Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті й надалі стоятиме пам'ятник маршалу Радянського Союзу Георгію Жукову та буде проспект його імені.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк