09:25, 11 травня 2021

Очільник Харкова заявив, що пам'ятник Жукову у місті “стояв і буде стояти”

В. о. міського голови Харкова Ігор Терехов назвав радянського військового тирана “великим маршалом перемоги”.

Харків
city.kharkov.ua

Виконувач обов'язків міського голови Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті й надалі стоятиме пам'ятник маршалу Радянського Союзу Георгію Жукову та буде проспект його імені.

Про це повідомляє пресслужба Харківської міськради

Відповідну думку Терехов озвучив кілька днів тому, на заходах до Дня перемоги над нацизмом, що проходили 7 та 9 травня. Він звернувся до харків'ян із закликом шанувати пам'ять своїх героїв та “від покоління до покоління передавати всю правду про війну, правду про те, хто здобув цю нелегку перемогу”. 

“Я хочу, щоб усі харків'яни знали, що в місті Харкові стояв, стоїть і буде стояти пам'ятник Георгію Жукову, проспект буде й надалі мати ім'я великого маршала перемоги”, – сказав Терехов.

Він також запевнив, що в Харкові відзначати День перемоги будуть саме 9 травня.

Пам’ятник Жукову в Харкові знесли ще у червні 2019 року. Втім, вже за місяць його відновили.  Сприяв цьому вже покійний ексмер Харкова Геннадій Кернес.

Окрім того, наприкінці лютого депутати міської ради Харкова уже втретє повернули проспекту імені генерала Петра Григоренка назву на честь маршала Радянського Союзу Георгія Жукова. Попередні два перейменування суд визнав незаконними. 

Георгій Жуков – радянський полководець та державний діяч. Під час Другої світової війни він примусово мобілізував українських селян віком від 15 до 55 років та кидав їх на штурм без військової форми та з мінімальним озброєнням на добре підготовлені німецькі війська.

У народі ці формування із зігнаних селян називали “піджачниками”, “чорносвитниками”, “чорною піхотою”. Окрім злочинів проти українського населення, історики приписують Жукову жорстокість щодо полонених, грабунок окупованих територій та випробування зброї на людях.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Інститут нацпам'яті випустив ролик, який розвінчує радянські міфи про День перемоги.