09:29, 10 травня 2021

Інститут нацпам'яті випустив ролик, який розвінчує радянські міфи про День перемоги

В УІНП вважають, що розвінчування радянських міфів заважатиме сучасній Росії “монополізувати” перемогу Червоної армії над нацизмом у Другій світовій війні.

Війна і міф
uinp.gov.ua

Український інститут національної пам'яті презентував відеоролик, створений у межах проєкту “Війна і міф”. У ньому дослідники розвіють головні меседжі радянської пропаганди про Другу світову, які Кремль активно розповсюджує не лише в Україні чи Росії, а й по всьому світу.

Про це повідомили на офіційному сайті УІНП.

В Інституті національної пам'яті нагадали, що Російська Федерація наразі використовує форми і сенси радянської воєнної пропаганди та надалі культивує міфи довкола Другої світової війни. 

“Міфи про Другу світову розповсюджуються російською пропагандою не лише на теренах України і Росії, а й у всьому світі. Таке поширення зумовлене тим, що ця пропаганда спирається на суспільні стереотипи, які формувалися тоталітарним режимом багато років”, – йдеться в повідомленні. 

На думку дослідників з Інституту нацпам'яті, розвінчування радянських міфів заважатиме сучасній Росії монополізувати перемогу Червоної армії над нацизмом. Адже в її лавах боролися мільйони українців та представників інших національностей. Крім того, наголошують історики, ця перемога не повинна стати виправданням агресії теперішньої російської влади в інших країнах, зокрема в Україні, коли свої дії виправдовують тим, що “ми не можемо бути агресорами, адже ми звільнили світ від Гітлера”.

“У ролику ми розвінчуємо міф про те, що “День Перемоги" в Радянському Союзі був завжди “святом всенародного торжества”. Акцентуємо, що відзначення 9 травня, як “Дня перемоги”, виникло лише в “брежнєвські часи", коли комуністична партія посилала патріотичну риторику. Зауважуємо, що в період з 1947 до 1965 року існували вихідні та святкові дні, однак “День перемоги” до них не відносився. Нагадуємо, що наразі “День перемоги” використовує путінська Росія у свої пропагандистській роботі”, – йдеться в описі до відероботи.

Головною метою відеопроєкту “Війна і міф” є деконструкція радянських міфів та перешкоджання використанню історії Другої світової війни в політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором. 

Формат проєкту – кількахвилинні ролики з потужним відеорядом (хроніка, інфографіка, анімація, карти, архівні світлини, моушн-графіка). Цей проєкт є додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені періоду Другої світової війни.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що В УІНП запустили акцію #РодинніІсторіїВійни, в рамках якої закликали  ділиться у соцмережах сімейними розповідями про Другу світову

Схожі матеріали

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

600.jpg

Топ 10 образів української демонології

monument-khmelnitsky-bohdan-kiev

Як увімкнути гравітацію українського ґранднаративу?

600.jpg

Конфлікт кольорів. Чому український прапор синьо-жовтий?

сео Донбас

Український Донбас: територія та кордони

600.jpg

Загадка смерти Володимира Васильковича

600.jpg

Сім міфів про підрив ДніпроГЕС

сірко сео

Непереможний герой Дюнкерка. Сім міфів про Івана Сірка

Парад 24 червня 1945 року

Кривавий культ Перемоги