14:31, 22 червня 2021

Помер кобзар Тарас Силенко

Заслужений артист України пішов з життя у 48 років.

Тарас Силенко
facebook.com/ihor.poshyvailo

Сьогодні, 22 червня, в Києві на 49-му році життя помер заслужений артист України, кобзар  Тарас Силенко.

Про це на своїй сторінці у Facebook  повідомив його син Святослав Силенко.

“Тато відійшов до кращих світів”, – написав він.

Про смерть кобзаря у соцмережах також повідомила низка діячів. Зокрема, голова Мистецького Об'єднання “Остання барикада” Олександр Доній зазначив, що Тарас Силенко брав активну участь у багатьох їхніх громадських акціях.

“Тарас брав участь у кількох наших мистецьких акціях “Останньої Барикади” і бозна у скількох спільних громадських. Кобзарював. Тобто не просто виступав з кобзою, а намагався відповідати званню “кобзар”по життю: виглядом, поведінкою, пересуванням, світосприйняттям. І, звісно, співав... Співав натхненно, і по-довгу...” – додав він.

Водночас Директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло підкреслив, що Тарас Силенко був “до нестями залюблений у рідну історію, культуру, віру”.

“Пам’ятаю його виступи ще зовсім юним, а вже особливим, цілеспрямованим, харизматичним, непохитним, полум’яним… До нестями залюбленим у рідну історію, культуру, віру. Не пропускав жодні народні танці в Музеї Івана Гончара. Любив мандрувати, завжди радо відгукувався на запрошення виступати – чи то на фестивалях за кордоном, чи на вечорі пам’яті Сашка Капіноса.
Завжди на передку – у захисті традицій, мови, пісні, свободи. Таким Козаком-Мамаєм запам’ятався він мені на майданівській барикаді у лютому 2014-го…”, – написав Пошивайло.

Тарас Силенко народився 29 грудня 1972 року в Києві. У 1989-1992 роках навчався у студії на підготовці акторських кадрів при Державній (тепер – Національній) капелі бандуристів.

У 1996-го закінчив Київський інститут культури. Паралельно з навчанням працював у Стрітівській кобзарській школі, Київському театрі “Берегиня”, кобзарював.

Лауреат першої вокальної та спеціальної премії на Міжнародному конкурсі культур Придунайського регіону у м. Джурджу (Румунія, 1993 рік). Був членом Всеукраїнської спілки кобзарів, де працював референтом.

Концертував майже у всіх областях України, а також у Росії, Польщі, Чехії, Словаччині, Австрії, Німеччині, Франції, Румунії, Литві, Латвії. Добре освоїв техніку гри не тільки на академічній (хроматичній), але й на старосвітській (діатонічній) бандурах. Виступав на сценах і вулицях.

Мав у репертуарі сотні народних пісень (періоду Київської Русі, чумацьких, козацьких, повстанських, ліричних) та авторських.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що помер літературознавець та публіцист Михайло Слабошпицький.

Схожі матеріали

800x500 obkladunka Bilous.jpg

Про заповіти міщан та шляхти | Наталія Білоус

івасюк 600

Заново відкритий Володимир Івасюк

600шуг.jpg

Сто років без Шугая. Історія єдиного й останнього фото найвідомішого опришка Закарпаття

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"

smert 1200.jpg

Живі –мертві – забуті. Як українці здавна ставилися до смерті?

Фото_1200х630

"Остання дефіляда" генерала Тарнавського (ВІДЕО)

1200х600.jpg

"103 мільйони кісток". Огляд книжки "Струп. Іспанія роз’ятрює рани" Катажини Кобилярчик

похорон

Смерть і довкола неї. Погляд з Гуцульщини

kaver (4).jpg

Вплив епідемій на культуру людства.