09:31, 20 вересня 2021

На Тернопільщині віднайшли світлину з юним Степаном Бандерою

Фото десятиліттями ховала у себе на горищі місцева жінка і лише перед смертю розповіла про нього своїй правнучці.

1631882393-27581.jpeg
ukrinform.ua

Краєзнавецю з Теребовлі Василю Венгеру передали оригінальну весільну фотографію минулого століття, де зображеного юного Степана Бандеру.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Цю фотографію передав мені житель села Кобиловолоки Іван Буяк. Він розповів, що родинне фото десятиліттями ховала на горищі прабабуся його дружини. Перед смертю літня жінка віддала сховок своїй правнучці і вказала, де серед весільних гостей, у верхньому ряду, між двома молодими жінками чи дівчатами стоїть Степан Бандера підліткового віку. З відомих причин, покійна нікому не розповідала про цю сімейну реліквію у радянські часи, та й в роки Незалежності теж, лише тепер, перед смертю зробила це”, – розповів Венгер.

За його словами, ще до Другої світової війни Степан Бандера не раз приїжджав на Тернопільщину. Зокрема, у 1919 році він проживав в отця Володимира Антоновича у Ягільниці та навчався у місцевій школі. На той час батько майбутнього лідера український націоналістів – отець Андрій Бандера – був чинним капеланом в Українській Галицькій Армії (УГА), тому своїх дітей відправив на Тернопільщину.

“Щодо Кобиловолоків, то сюди іноді Бандера приїжджав до своєї тітки, яка була дружиною тутешнього священника Чарторийського. Сестра Бандери Оксана навчалася у місцевій школі упродовж шести років”, – додав Венгер.

Він також припускає, що очевидно, саме під час одних із таких відвідин Кобиловолоків Бандера і був на сільському весіллі, фото якого зберегла  родина Буяка. Краєзнавець каже, що продовжить пошуки родичів зображених на фото жителів села, які б могли теж підтвердити присутність на світлині Степана Бандери.

1631882394-415711.jpeg
ukrinform.ua

Зазначають, що світлину планують віддати на зберігання у Тернопільський музей національно-визвольної боротьби, де зберігають посмертну маску Степана Бандери та нші оригінальні речі, пов'язані з провідником Організації українських націоналістів.

1631882394-15601.jpeg
ukrinform.ua

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в архівах СБУ знайшли невідомі раніше світлини сестри Степана Бандери Володимири.

Схожі матеріали

600.jpg

Ключі від пекла

сео

Призабутий Старий Угринів

бандера сео

"Насамперед Нація, а потім уже Бог". Християнський націоналізм Степана Бандери

011 заміна

Степан Бандера. Життя провідника ОУН у 12 фото

1200.jpg

Особистий фотоапарат Степана Бандери

стецько

Ярослав Стецько та президент Китайської Республіки. Історія одного фото

Роман Шухевич, студент, 1926_new

Схожі, різні, разом сильні. Володимир В'ятрович

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

PLast_16_1_005_z arkhivu Senyshynykh_Page_7

Ранкова руханка у Ґорґанах. Нове фото Степана Бандери