11:54, 28 липня 2021

На Дніпропетровщині негода знищує “український Стоунхендж”

Наразі влада не займається збереженням кромлеха, бо пам’ятку, якій близько 5 тисяч років, ще не встигли внести на облік.

кромлех.jpg
Фото: Суспільне

На Дніпропетровщині від негоди потерпає древній кромлех, який кілька місяців тому знайшли поблизу Новоолександрівки. Через дощі та спеку каміння, з якого складена споруда, почало осипатися. За словами активістів, подекуди  це небезпечно для туристів.

Про це повідомляє Суспільне.

Вадим Жук, який вже вдруге приїздить з Дніпра в Новоолександрівку, щоб відвідати кромлех, каже: об’єкт може стати привабливим туристичним місцем, але його треба зберегти.

“Дуже велика різниця між нашим першим приїздом і зараз. Це місце проіснувало вже п’ять тисяч років і дуже не хочеться, щоб воно завершило існування зараз”, – зазначив турист.

Понад 60 кам’яних брил розташовані просто неба без охорони та захисту від несприятливих погодних умов. Кілька днів тому на ділянці були великі калюжі. Громадський активіст Володимир Степаненко зазначає, негода може згубно вплинути на кромлех.

“Осипається те укріплення, що лишилося після досліджень. Десь випав шматочок, обсипається. Каменюка взагалі тримається на чесному слові, і це реально небезпека для відвідувачів”, – говорить він.

У березні Міністерство культури та інформаційної політики України видало дозвіл на проведення розкопок Новоолександрівського кургану. Під час робіт археологи відшукали цей кромлех. Володимир Степаненко разом з іншими активістами та представниками громадських організацій зверталися до Дніпропетровської облдержадміністрації щодо збереження пам’ятки. Там відповіли, чекають на звіт археологів.

“Поки не зданий звіт археологами, на цьому місці є пам'ятка, яка називається курган. Фактично, її вже немає, але на папері вона існує. Коли вони здають звіт, автоматично з реєстру обліковий номер знімається, і тут важливо буде в цей момент поставити на обліку оцю нову пам’ятку, кромлех”, – пояснив Степаненко.

 

b5628fc7e30f8c69.jpg
Кромлех стоїть без охорони та захисту від негоди Фото: Суспільне

Водночас сільський голова Новоолександрівки Олександр Візир переконаний, що громада має зберегти пам’ятку.

“У нас намір один: ніякої забудови, ні для якого будівництва ця територія передаватися не буде”, – підкреслив голова.

Він додав, що звіт археологів, на який чекають і в Міністерстві культури,  мають надати до кінця липня.

Розкопки кургану у селі Новоолександрівка археологи почали цієї весни у зв'язку з будівництвом об'їзної дороги навколо Дніпра.

Усередині кургану знайшли унікальний кам'яний кромлех. Його відразу ж назвали “українським Стоунхенджом”. Дослідники зазначили, що знахідка на 500 років старша, ніж єгипетські піраміди Гізи, що в передмісті  Каїра. У кургані знайшли десятки поховань людей різних епох, починаючи з третього тисячоліття до нашої ери. На думку археологів, спочатку курган насипали представники ямної культури – кочових скотарів, які жили в степу.

Сам ж кромлех спорудули для центрального поховання. У ньому виявили останки молодого чоловіка, ймовірно вождя або жреця. Для його поховання і зведення кромлеха одноплемінники перетягнули з району дніпровських порогів сімдесят тонн гранітних плит і насипали чотириста тонн грунту. У могилі не було скарбів чи зброї.  Дослідники припускають, що поховання могли пограбувати ще в давнину.

Виявлені останки й інші артефакти відправили на експертизу до Києва і в закордонні лабораторії. Вони, на думку археологів, можуть дати цінну інформацію про ямну культуру та її носіїв.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар