10:05, 5 липня 2021

Археологи дослідили основне поховання “українського Стоунхенджу”

Кромлех збудували близько 5 тисяч років тому навколо могили молодого чоловіка, який, ймовірно, був носієм важливих знань.

Screenshot-1 (1).png
Фото: Діло

Археологи завершили польові дослідження кургану біля Дніпра в селі Новоолександрівка. Дослідники вивчили основне – останнє, 27-е поховання, над кромлехом,  який  охрестили  “українським Стоунхенджом”.

Про це розповіли на  сторінці Дніпровської археологічної експедиції  у Facebook.

Археологи підкреслюють, кромлех складається з 5 шарів грунту і кам’яного кільця. Вдалося дослідити основне захоронення епохи міді, якому близько 5-5,5 тисяч років. У ньому поховали чоловіка, над яким в стародавні часи і створили цю монументальну кам'яну споруду.

Як зазначив керівник експедиції Дмитро Тесленко, поховання має деякі відхилення від стандартного обряду постмаріупольської або квітянської культури, оскільки у небіжчика руки трохи зігнуті в ліктьових суглобах, і ноги – в колінних. У могилі немає інвентарю, але над тілом знайшли залишки шкіри тварини.

За канононами  і  поховальними обрядами енеоліту, в такому похованні залишили “хлібець”, до якого додавали червоний  пігмент – охру. Припускають, що він міг означати серце, або через свій колір – вмістилище крові.

“Що цікаво, що пляма охри ще була нанесена зліва від черепа, і ми можемо говорити з великою часткою ймовірності, що цей хліб готувався безпосередньо перед похованням. Коли вже померлого помістили в могилу, сформували цей хлібець, його поклали. А потім у людини, яка його ліпила, ця маса залишилася на руках – суміш глини з мінеральним барвником. І потираючи долоні вона залишки цієї маси скатала в невеликі катишки, які потрапляли всередину”, – розповів археолог.

Окрім того, вчені дослідили, що у могилі – молодий чоловік. На це вказують дуже вузький таз, і надбрівний валик. Позу, в якій його поховали,  називають “позою погрози”.

Screenshot_10_415-1024x541 (1).png
Фото: Діло

“Цікаво, що ця людина була досить тендітної статури, з тонкими довгими пальцями. І ми зафіксували у нього травму на пальцях правої ноги. Йому щось важке впало на ногу, і залишило травми”, – розповів дослідник.

Ця людина користувалася величезною повагою в суспільстві. Але для науковців залишається загадкою, чому померлий мав такий високий соціальний статус.

“Найпростіші пояснення не підходять до цієї людини: це не старійшина – вона дуже молода, і не велетень-воїн, судячи з комплекції… Потрібно міркувати в тому плані, що ця людина мала якісь знання, була носієм важливих знань для стародавнього колективу”, – припустив археолог.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у селі Новоолександрівка, що на Дніпропетровщині, археологи розкопують курган віком від 4,5 до 5 тис років. Посеред нього дослідники знайшли гігантський кромлех, який вважають старшим, ніж піраміди в Гізі та Стоунхендж.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар