08:46, 30 квітня 2021

На Дніпропетровщині тривають розкопки кургану періоду ранньої бронзи

Цікаво, що самі конструкції поховань є нехарактерними для цієї місцевості – археологи знайшли своєрідний склеп із подвійним захороненням.

Курган Дніпропетровщина
Фото: Суспільне. Дніпро

На Дніпропетровщині, у селі Новоолександрівка, тривають розкопки кургану, який створили в епоху ранньої бронзи. Зараз археологи розчищають його центральну частину та досліджують поховання. 

Про це повідомляє Суспільне.

Курган, у селі Новоолександрівка має висоту близько 7,5 метрів. Археологи почали його досліджувати три тижні тому. За цей час виявили десяток поховань.

“Судячи з наших знахідок, з поховального обряду, з конструкції кургану, він функціонував у період з кінця IV тисячоліття до нашої ери й до початку II тисячоліття до нашої ери. Тобто, увесь цей насип будувався у, принаймні, 9 будівельних етапів, 9 разів він вибудовувався і ці добудови тривали впродовж цілого тисячоліття і навіть трохи більше", – говорить археолог Дмитро Тесленко.

Центральна частина кургану оточена кромлехом – колом з вертикально вкопаних кам’яних брил. Зараз археологи розчищають це коло та досліджують тамтешні поховання. Цьому захороненню приблизно 4 з половиною тисячі років. У ньому тіло поховали разом із горщиком, який був за головою померлого. 

 

Курган Дніпропетровщина
Фото: Суспільне. Дніпро

На цьому кургані зафіксували декілька унікальних рис, розповідає Тесленко. У першу чергу, каже, незвичною є форма насипу.

“Всередині кромлеху курган мав вигляд усіченого конуса, а не такий, як зазвичай у людей стереотип, що це просто напівсферичний насип. Ні, це спеціально побудована конструкція була", – зауважує Дмитро Тесленко.

Також там знайшли нехарактерні для цієї місцевості конструкції поховань.

“В одному з поховань катакомбної культури трохи пізніших будівничих цих курганів, катакомбне поховання мало вхідний колодязь в шахту, під однією зі стінок, під землею був створений такий склеп-кімната, а потім у цьому склепі ще один. Тобто, подвійний, дві поховальні камери були в цьому катакомбному поховані. Абсолютно унікальна для цієї місцевості конструкція”, – наголошує археолог.

По завершенню усіх робіт дослідники проведуть аналізі знайдених останків людей та тварин, деревини, якою перекривали могили, підстилок. Ці дані, за словами Дмитра Тесленка, допоможуть науковцям детальніше дослідити культуру епохи ранньої бронзи.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Черкащині відновлять розкопки найбільшого міста трипільців, що розташовувалось між сучасними селами Тальянки і Леґедзине.