09:52, 2 квітня 2021

На Черкащині відновлять розкопки найбільшого міста трипільців

Розкопки поселення Тальянки довелось зупинити через пандемію.

Розкопки трипілля
Фото: Державний історико-культурний заповідник “Трипільська культура”

Розкопки найбільшого трипільського поселення між селами Тальянки і Леґедзине, що входять до Тальнівської громади Черкаської області, планують поновити цього року.

Про це повідомляє Укрінформ.

Директор заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк розповів, що через пандемію розкопки довелось зупинити вперше за останні кілька десятків років. 

“Минулого року у зв’язку із COVID-19 ми вперше за майже 30 останніх років не копали Трипілля. Плануємо поновити розкопки цього року. Звісно, якщо не відбудеться якось неймовірного розвитку подій і дуже страшного локдауну, бо розкопки потребують грошей і людей”, – розповів директор заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк.

Окрім того, за його словами, у квітні планували ще й провести реконструкцію Леґедзинського антибільшовицького повстання 1920 року, однак її також  довелось скасувати через епідеміологічну ситуацію в країні.

Трипільське місто між Тальянками і Леґедзиними – поселення Тальянки – вважається найбільшим у світі. Його площа – 450 гектарів. Понад 5 тисяч років тому там мешкали від 6 до 25 тисяч осіб. 
Поселення знайшли завдяки інфрачервоній аерофотографії. Розкопки почали у 1981 році під керівництвом фахівця у галузі первісної археології Володимира Круца. Багато викопаних будівель мали два поверхи. Стіни й стелі були оздоблені червоними та чорними візерунками.

Останні кілька років розкопки там фінансував англійський лорд Бертран Кост.

Окрім трипільського протоміста, у регіоні  знайшли й залишки поселення часів черняхівської культури (100-500 роки нашої ери) та скіфські кургани. На одному з них установили пам’ятник радянським прикордонникам Коломийського загону та їхнім собакам, які загинули в 1941 році.

Більше про Трипільську цивілізацію дивіться у інтерв'ю одного із найавторитетніших дослідників Трипілля Михайла Відейка у програмі “Без брому”.