14:18, 22 листопада 2021

В Україні запустили платформу для віртуальних екскурсій Чорнобилем

На сайті також представили розсекречені документи та наукові дослідження, які допоможуть з'ясувати причини трагедії та зруйнувати поширені міфи про Чорнобиль.

072bee3132588c9304a6d732d5b0dbd3_1637334714.png
president.gov.ua

В Україні запустили освітню та комунікаційну онлайн-платформу “Чорнобиль. Подорож”. Над проєктом працювала команда з понад двохсот фахівців, зокрема, істориків та радіологів. 

Про це повідомили на офіційному сайті президента України.

Сайт “Чорнобиль. Подорож” розробла веб-продакшн-студія Gremcy. Зазначають, що за допомогою ресурсу можна здійснити інтерактивну подорож у просторі та часі, зокрема політати над сучасною Прип’яттю, радіолокаційною станцією “Дуга” та покинутими селами Полісся, ознайомитися з хронологією аварії, світовим контекстом 1986 року, почути розмови про майбутнє зони відчуження та історії людей, чиї долі змінила катастрофа.

Сайт “Чорнобиль. Подорож” створили за так званим принципами скролітелінгу – це безперервна розповідь з мультимедійними елементами, що активуються під час гортання й натискання.

“Важливо відкривати таємниці Чорнобиля та передавати ці знання наступним поколінням. Тут має цінність кожна історія, кожен спогад людей у надзвичайних обставинах, свідчення ліквідаторів, науковців, інженерів, колишніх чиновників, військових та всіх, хто має що сказати”, – наголосив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

За його словами, важливо, щоб Чорнобиль став не місцем забуття, а точкою розвитку та правильних висновків. Тому у Чорнобильській зоні починають втілювати інфраструктурні проекти та запроваджують новітні технології. 

“Платформа “Чорнобиль. Подорож” допомагає зібрати безцінні історії про Чорнобиль і краще зрозуміти, що ж насправді сталося 26 квітня 1986 року та як із цим жити”, – додав Кирило Тимошенко.

Над проєктом працювала команда з понад двохсот фахівців: від істориків до радіологів. 

Окрім того на сайті у блоці “Люди” на користувачів чекають історії свідків, сучасників аварії на ЧАЕС. Розробники зазначають, що до цього проєкту можна буде приєднатися, поділившись своєю історією про Чорнобиль чи баченням його майбутнього. Для цього на сайті передбачена спеціальна форма, щоб доповнити проект своєю розповіддю. А щоб висловити думку про розвиток Чорнобиля, слід натиснути на відео з дискусією фахівців у блоці “Сьогодні, завтра”.

Платформа стала продовженням однойменної мультимедійної виставки, відкритої в Національному комплексі “Експоцентр України” до 35-річчя Чорнобильської катастрофи. Проєкт створило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Державним агентством з управління зоною відчуження за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики та з ініціативи Офісу президента.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що до 35 річниці Чорнобильської катастрофи Державний архів СБУ опублікував 35 архівних документів КДБ, які стосуються аварії на ЧАЕС.

Схожі матеріали

600.jpg

Chornobyl Files або як розповідати про українську історію Західній аудиторії

600.jpg

Україна, яка померла: слідами постчорнобильських експедицій на Поліссі

600+.jpg

Опромінені. Історія подружжя Ігнатенків

стрій сео

Побут поліщуків, якого вже нема: села зони відчуження на фото 1930 року

600.jpg

10 фільмів про Чорнобиль, які ви навряд чи дивилися

600.jpg

Сергій Плохій: "Українська політика і українська Незалежність значною мірою виникли з Чорнобиля"

Літо 1986_табір Ювілейний.jpg

8 місяців невідомости: історія евакуації із Прип’яті

IMG_1575.jpg

Чорнобильські селфі