15:11, 26 квітня 2021

У Чорнобильській трагедії СРСР шукало німецький слід: СБУ розсекретила архіви КДБ

Документи свідчать, що аварії із значним викидом радіоактивних речовин на ЧАЕС траплялися і до 1986 року.

чорнобиль (1).jpg
cikavo-znaty.com

До 35 річниці Чорнобильської катастрофи Державний архів Служби безпеки України опублікував 35 архівних документів КДБ, які стосуються аварії на ЧАЕС. У відомстві зазначили, оприлюднили маловідомі факти, що замовчувала радянська влада.

Про це повідомили на офіційний сторінці СБУ у Facebook.

Архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року. Наприклад, у 1982 році на 1 енергоблоці відбувся значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчуаалась звичним “здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток”. У 1984 році аварійні ситуації були на 3 і 4 енергоблоках.

Окрім того, з оприлюднених документів стає зрозуміло, що радянська влада чудово усвідомлювала, наскільки небезпечною є ЧАЕС. 

“У 1983-му керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У випадку аварії радіоактивність оцінювалась «в 60 разів вища, ніж під час вибухів атомних бомб в Хіросімі та Нагасакі”, – розповіли в СБУ.

Однак, незважаючи на це, після аварії Москва вірила у різноманітні “теорії змови”, шукаючи винних серед іноземців та “агентурну мережу націоналістів”.

“Вже 27 квітня був готовий перелік «неблагонадійних» жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також “сектантів, представників німецької національності та тих, хто листується за кордон”. А згодом з’являються документи, що “націоналісти” хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою “агентурної мережі у Києві”, щоб дискредитувати радянське керівництво у світі”, – йдеться воприлюднених архівах.

Через кілька місяців – 8 липня 1986 року з’явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря при вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

“У жовтні 1987 року кореспондент французької газети Жан П’єр Водон намагався вивезти за кордон зразки ґрунту і води з Прип’яті. Проте в секретній доповіді КДБ звітував про успішну спецоперацію: взяті іноземцем зразки були підмінені на радіоактивно чисті”, – розповіли в СБУ.

Також у збірці представили найпершу доповідь “наверх” про вибух – від директора ЧАЕС Віктора Брюханова – та переговори операторів станції в момент аварії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що радіолокаційну станцію “Дуга” у Чорнобилі внесли до держреєстру пам’яток України.

Катастрофа на Чорнобильський атомній електростанції біля міста Прип'ять сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. У перші тижні радянська влада замовчувала серйозність аварії.

Першими про катастрофу в Чорнобилі повідомляли за кордоном. На радянському телебаченні коротке офіційне повідомлення вийшло лише 28 квітня.

Відразу після катастрофи загинула 31 людина. 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожежі та розчищенні, отримали високі дози радіації. Крім України, від радіації також постраждали Білорусь, частина Росії, території Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії.

Схожі матеріали

600.jpg

Chornobyl Files або як розповідати про українську історію Західній аудиторії

600.jpg

Україна, яка померла: слідами постчорнобильських експедицій на Поліссі

600+.jpg

Опромінені. Історія подружжя Ігнатенків

стрій сео

Побут поліщуків, якого вже нема: села зони відчуження на фото 1930 року

600.jpg

10 фільмів про Чорнобиль, які ви навряд чи дивилися

600.jpg

Сергій Плохій: "Українська політика і українська Незалежність значною мірою виникли з Чорнобиля"

Літо 1986_табір Ювілейний.jpg

8 місяців невідомости: історія евакуації із Прип’яті

IMG_1575.jpg

Чорнобильські селфі