11:02, 12 січня 2022

В Україні презентували документалку про “чорних копачів”

Автори стрічки наголошують, що така незаконна діяльність знищує українську історію.

Проєкт LEGIO Historica, який займається популяризацією історії, випустив свій перший документальний фільм “Хто такі “чорні копачі” і як вони знищують українську історію». За словами авторів стрічки, більшість археологічних пам’яток України постраждала від таких “шукачів скарбів”.

Про це повідомили на Facebook-сторінці проєкту.

“Кожного року в теплу пору десятки тисяч людей беруть в руки металодетектори та йдуть шукати історичні “скарби”. У цих людей різна мета – хтось сприймає це як хобі по типу рибалки, хтось формує власні колекції, дехто хоче розбагатіти, а хтось виконує замовлення великих колекціонерів. Їх об’єднує одне – усі вони в різних об’ємах знищують українську історію”, – йдеться в описі до фільму.

Автори стрічки зазначають, що більшість зареєстрованих археологічних пам’яток постраждала від діяльності “шукачів скарбів”, а знайдені артефакти продають на аукціонах.

У межах фільму Команда LEGIO Historica поспілкувалась з археологами і пам’яткоохоронцями, які не раз ставали свідками грабунку археологічних пам’яток.

“Попри величезні втрати та заборону на пошук археологічних об’єктів – суспільство симпатизує “копачам”, правоохоронні органи ігнорують виклики та заяви археологів, колекціонери хизуються своїми археологічними знахідками, а медіа переважно або ігнорує це явище, або висвітлює грабіжників в позитивному ключі”, – кажуть автори фільму.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на  Київщині у Рокитнянському районі від “чорних копачів” потерпає територія, де колись,  було княже городище

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар