09:40, 16 вересня 2021

В окупованому Криму викопали колекцію прикрас ІІІ століття

Припускають, що предмети належали комусь із високопоставлених осіб.

2310921-img-1287-scaled-1-.jpg
Фото: “КФУ”

Окупаційний “Кримський федеральний університет” повідомив, що на розкопках могильника Опушки в Криму виявили колекцію прикрас III століття. Йдеться про одну пару сережок, три браслети та дві нагрудні прикраси, виконані в сердоліковому стилі.

Про це повідомляє Діло.

У так званому КФУ повідомили, що ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Їх знайшли в похованні предків середньовічних аланівАлани - іраномовні племена сарматського походження, які жили на території півострова у III столітті.

“За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок”, – наголосили в “федеральному університеті”.

Також “археологи” знайшли нові екземпляри мечей аланських воїнів з вирізами біля “п’яти клинків”. Їх датують IV століттям. На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди були на головах і плечах мертвих. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу.

Унікальність могильника Опушки полягає в тому, що він став місцем поховань відразу п’яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської.

96aac72-img-1280-scaled-1.jpg
Фото: “КФУ”

Нагадаємо, у Мінкульті заявили, що у Криму Росія нахабно порушує цілу низку міжнародних законодавчих актів, включаючи конвенції ЮНЕСКО та Ради Європи. Окупаційна влада розглядає півострів лише, як війську базу. Наразі Крим – не місце для збереження культурних цінностей.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар