16:49, 22 квітня 2021

У Мінкульті заявили, що нинішній Крим – не місце для “скіфського золота”

Сьогодні, 22 квітня,  у Нідерландах поновили розгляд апеляції у справі про “скіфське золото”. 

Скіфське золото
ukrinform.ua

У Криму Росія нахабно порушує цілу низку міжнародних законодавчих актів, включаючи конвенції ЮНЕСКО та Ради Європи. Окупаційна влада розглядає півострів лише, як війську базу. Наразі Крим – не місце для збереження культурних цінностей.

Про це під час засідання Апеляційного суду в Амстердамі у справі “скіфського золота” заявила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко, повідомляють у Мінкульті. 

“Україна виступає проти незаконної передачі права власності на артефакти української виставки “Крим. Золотий острів у Чорному морі” до Російської Федерації, російським установам, прихованим під назвою так званих “кримських музеїв”, які існують лише в рамках судових справ. В умовах окупації що є так званими “кримськими музеями”? Абсолютно очевидно і зрозуміло, що українських музеїв на Кримському півострові не існує, вони захоплюються та грабуються окупаційною владою”, – заявила Фоменко.

Російські музеї вона назвала установами, які лише видають себе за музеї, а “насправді є злодіями”. 

“Нам відомо про факти пошкодження, знищення об’єктів культурної спадщини, факти незаконних археологічних розкопок та присвоєння знайдених цінностей. Це стосується пам’ятки світової спадщини ЮНЕСКО стародавнього міста Херсонес Таврійський та його хори, що страждають від непрофесійного управління та проведення незаконних реконструкцій. Ханський палац у Бахчисараї, який внесено Україною до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури – майже знищено”, – заявила за заступниця Міністра.

Вона нагадала, про “довгий перелік міжнародних законодавчих актів, включаючи конвенції ЮНЕСКО та Ради Європи, які були нахабно зневажені та порушені Російською Федерацією в Криму”. Мовляв, окупаційна влада розглядає Крим лише як базу військових операцій для подальшої військової ескалації. Тож зараз півострів – не місце для культурних цінностей, які мають зберігатися для майбутніх поколінь.

“Прийняття рішення про направлення артефактів, що належать українському народові, з української виставки “Крим. Золотий острів у Чорному морі” до Криму зараз, коли він знаходиться під контролем Російської Федерації, незаконне і призведе до втрати культурної спадщини України та стане визнанням спроби анексії Криму та міста Севастополя”, – резюмувала Світлана Фоменко.

Нагадаємо, стогодні, 22 квітня, Апеляційний суд Амстердама поновив слухання по суті у справі про належність колекції “скіфського золота”. Раніше розгляд провадження зупинили через відвід судді. 

“Скіфське золото” – колекція експонатів із понад 2 тисяч предметів, які використовувалися для оформлення виставки “Крим: золото і секрети Чорного моря”. Вона розпочалася у Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі ще до окупації Криму Росією.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні “скіфське золото”, яке на час анексії Криму перебувало на експозиції в голландському музеї. Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

У січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама.

Апеляційний суд Амстердама 16 липня 2019 року ухвалив попереднє рішення у справі про “скіфське золото”, заявивши, що потребує додаткової інформації від сторін. Судові слухання у цій справі  призупининили 11 червня 2020 року через пандемію коронавірусу.

“Скіфське золото”, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Кабмін вніс до реєстру пам’яток  175 об’єктів в окупованому Криму.