11:57, 26 серпня 2021

В Одесі суд зупинив перейменування проспекту Небесної Сотні на честь Жукова

Громадські слухання щодо перейменування мер Одеси Геннадій Труханов анонсував ще у вересні 2020 року.

776b7a6-0.jpg
pravda.com.ua

Одеський окружний адміністративний суд суд скасував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на честь Маршала Жукова.

Про це повідомила депутатка Одеської міської ради Жанна Мандриченко на своїй сторінці у Facebook.

Таким чином Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов низки депутатів щодо скасування розпорядження міського голови  Геннадія Труханова  “Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об'єктам топоніміки у місті Одеси попередніх назв”.

Відповідне рішення винесли у середу, 25 серпня.

“Пам'ятаєте передвиборчу обіцянку мера Одеси Труханова щодо обов'язкового перейменування проспекту Небесної сотні на проспект Маршала Жукова? Мера Труханова неодноразово попереджали, що його обіцянки суперечать чинному законодавству України. А, найголовніше, одіозний і суперечливий персонаж радянської історії, на чиїй совісті мільйони загублених життів, не може бути на топонімічній, ментальній карті Одеси” – заявила Мандриченко.

Водночас вона підкреслила, що з 2015 року в Україні діє Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів...”, який забороняє називати вулиці українських міст іменами одіозних радянських діячів.

“Саме це рішення має стати прецедентом, який зупинить неодноразові намагання політиків переписувати історію на користь віджившому совку і “героїв”- катів українського народу”, – наголосила Жанна Мандриченко.

У вересні 2020 року міський голова Одеси Геннадій Труханов анонсував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на вулицю Маршала Жукова.

У жовтні Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала рішення щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на Маршала Жукова, а вулиці Інглезі – на вулицю 25-ої Чапаєвської Дивізії.

Тоді голова регіональної філії Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк запевнив, що намір Труханова повернути проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі декомунізовані назви суперечать українському законодавству. За його словами, законних способів, аби повернути комуністичні назви вулицям, не існує, а Георгій Жуков та 25 Чапаєвська дивізія однозначно підпадають під закон про декомунізацію.

Також через ініціативу Одеського мера містяни вийшли на акцію протесту. Мітинг відбувся під стінами міської ради напередодні онлайн-слухань. На думку організаторів акції, мерія відмовилася від “живого” обговорення, аби “мінімізувати реакцію суспільства”

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Одесі відбулося підготовче судове засідання щодо повернення проспекту Небесної сотні декомунізовану назву – та Маршала Жукова.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк