15:31, 26 травня 2021

В Одесі суд розглядає рішення мерії про перейменування проспекту Небесної Сотні на честь Жукова

Щоб надати обом сторонам можливість ознайомитися з матеріалами справи нинішнє засідання перенесли на 17 червня.

IMG_20210526_150139.jpg
depo.ua

В Одесі відбулося підготовче судове засідання щодо спроб повернути вулиці Інглезі та проспекту Небесної сотні декомунізовані назви – 25-ої Чапаєвської Дивізії та Маршала Жукова.

Про це повідомляє Суспільне.

Позивачем у справі виступила низка обласних депутатів, відповідачами – Одеська міська рада та історико-топонімічна комісія при виконкомі Одеської міськради.

За словами керівника Південного міжрегіонального відділення УІНП Сергія Гуцалюка, на засіданні були присутні адвокати позивача та відповідача. Натомість представник Історико-топонімічної комісії до зали суду не з’явився.

Через необхідність сторін ознайомитися з матеріалами справи судове засідання перенесли на 17 червня.

 

У вересні 2020 року міський голова Одеси Геннадій Труханов анонсував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на вулицю Маршала Жукова.

У жовтні Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала рішення щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на Маршала Жукова, а вулиці Інглезі – на вулицю 25-ої Чапаєвської Дивізії.

Тоді голова регіональної філії Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк запевнив, що намір Труханова повернути проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі декомунізовані назви суперечать українському законодавству. За його словами, законних способів, аби повернути комуністичні назви вулицям, не існує, а Георгій Жуков та 25 Чапаєвська дивізія однозначно підпадають під закон про декомунізацію.

Також через ініціативу Одеського мера містяни вийшли на акцію протесту. Мітинг відбувся під стінами міської ради напередодні онлайн-слухань. На думку організаторів акції, мерія відмовилася від “живого” обговорення, аби “мінімізувати реакцію суспільства”

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в.о. міського голови Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті й надалі стоятиме пам'ятник Жукову та буде проспект його імені.