11:34, 16 лютого 2022

У Космачі хочуть відновити давню церкву з фільму “Тіні забутих предків”

Храм згорів 40 років тому, його планують відтворити завдяки відеоархівам краєзнавця Зеновія Соколовського.

На Прикарпатті у селі Космач хочуть відновити церкву Святої Параскеви. Храм, зведений у ХІХ столітті, режисер Сергій Параджанов показав у фільмі “Тіні забутих предків”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Щоб відтворити вигляд церкви науковці Університету Короля Данила оцифрували численні архівні матеріали, які стосуються храму Святої Параскеви. Найважливішим серед них вважають відео краєзнавця Зеновія Соколовського.

“Цьому відео рівно 50 років. Тоді ми з дружиною після Львівської політехніки були у Космачі біля церкви Святої Параскеви, яка є у фільмі “Тіні забутих предків”. Я відзняв цю гуцульську церкву з усіх боків. Тепер я працюю в Університеті Короля Данила, і разом зі своїми колегами архіви відтворили”, – розповів Соколовський.

9103c59b0b37a8dd.jpg
Фото: Суспільне

Тоді, щоб врятувати храм, Соколовський зробив обміри та проєкт, за якими споруду можна відновити. Це стало причиною стеження та допитів у КДБ.

“Тоді влада не дала мені дозволу на ремонт та реставрацію цієї церкви. Мені говорили, що всі церкви в Україні будуть знесені, а на їхньому місці зведуть піонерські табори та будинки культури”, – пригадав краєзнавець.

87de61ac40d1ec45.jpg
Фото: Суспільне

Нині відео Соколовського відновили в межах проєкту “Врятуймо скарби разом!”, а його ініціативу підтримують не лише науковці, але й громада Космача. Вони сподіваються, що храм відновлять і бодай раз на рік дозволять проводити там богослужіння.

Однак зараз на місці, де стояла церква, кладовище. Тому, де саме відновлюватимуть святиню, поки невідомо.

Храм Святої Параскеви звели у Космачі 1720 року. На Гуцульщині цю церкву називають ще “довбушівською” через легенду, яка розповідає про те, що кошти на її зведення дав сам Олекса Довбуш.

Храм мав обриси гуцульської церкви: зведений з дерева, без жодного цвяха, вкритий гонтою.

Відомо, що у 1773 році у храмі замінили іконостас.

Церква згоріла у 1982 році і на її місці постало кладовище. Науковці вважають, що Параджанов врятував давній іконостас цієї церкви, коли забрав його для зйомок фільму “Тіні забутих предків” на кіностудію Довженка. Нині частину іконостасу Космацької церкви зберігають в музеях Івано-Франківська.

Нагадаємо, у Львові біля музею “Русалка Дністрова“ УГКЦ планує відновити церкву Святого Духа, зруйновану під час Другої світової війни.

Схожі матеріали

завантаження

Скандал у костелі єзуїтів

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

дрогобич сео

Дрогобич – місто, в яке хочеться повертатись

катедра тернопіль сео

Третій зайвий. Скандал довкола домініканського монастиря в Тернополі

сео вовків

Руїни Вовківського костелу. Золота галицька провінція

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

шарівка сео

Місце, де жив мисливець на єдинорогів

010

Храм, який постав із попелу. Історія Михайлівського монастиря у Києві

image

Розквіт, занепад, нове життя. Історія Гарнізонного храму у Львові