08:53, 3 вересня 2021

У Києві відкрили документальну виставку про Голокост

Її приурочили до 80-х роковин початку масових розстрілів євреїв на території України та 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

1630590890-5747.jpeg
www.ukrinform.ua

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили реліквійно-документальну виставку “Голокост”. Зокрема, там представили піаніно, у якому переховували єврейського хлопчика під час війни, “зірки Давида” з одягу євреїв, листи приречених на смерть людей.

Про це повідомляє Укрінформ.

На виставці представили експонати Національного музею історії України у Другій світовій війні, а також Музею Шереметьєвих.

“Ці артефакти та документи свідчать про те як був знищений цілий маленький світ – як він був знищений в Україні, як його нищили в інших країнах континенту”, – наголосив  завідувач відділу науково-просвітницької роботи музею Дмитро Гайнетдінов.

Він розповів, що на виставці презентують інсталяцію “Хурбан”, що з ідишу перекладається як “безмежне горе”, “кінець усіх сподівань”.

“Катастрофа єврейського народу в цій інсталяції передається через твори українських митців, зокрема Ісаака Тартаковського та Зіновія Толкачова. Однак навіть у час безмежної жорстокості існували абсолютно унікальні вияви людяності, самопожертви і допомоги. Саме тому одним із центральних образів цієї інсталяції є піаніно, в якому звичайна маріупольська родина – подружжя Поліни та Якима Олейниченків – переховувала від розправи єврейського хлопчика Веніаміна Борисковського, вся родина якого була страчена нацистами”, – підкреслив Гайнетдінов.

Виставка розглядає історію Голокосту у кількох вимірах. Перші секції – “Гетто”, “Табори”, “Яруги” –  розповідають про основні локації Голокосту,  місця загибелі мільйонів людей по всьому європейському континенту.

Наступна частина розказує про Голокост у площині морального вибору людей, “які опинилися в той час в тих екстремальних умовах”. Там можна ознайомитися з матеріалами “Виконавці” та “Рятівники”.

Третя секція “Постпам’ять” присвячена  боротьбі за донесення правди про Голокост та гідне вшанування пам’яті загиблих.

Окремою складовою виставки є так звана “крива” Голокосту. Вона дає змогу в хронологічній послідовності відстежити основні етапи геноциду євреїв Європи, в українському та загальноєвропейському вимірі.

1630590890-8261.jpeg
www.ukrinform.ua

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  Український інститут національної пам'яті спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні розповів 26 історій українців, які рятували євреїв від нацистів.

Схожі матеріали

Natalka Rymska.jpg

“Коли я читала це вперше, на голові ворушилося волосся”, – перекладачка Наталка Римська

Вшанування рабина Рему, Старе єврейське кладовище в Кракові, 1931 р.

Криваві квіти. Спогади про винищення євреїв на Галичині

600.jpg

А хто твій сусід насправді? Ким був Іван Дем'янюк

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

600

Едіт Еґер: "Навіть за найскрутніших обставин людина все-таки має вибір"

600.jpg

Венді Лавер: "Геноцид – це злочин над злочинами"

Маріуполь SEO

Коли живі заздрять мертвим. Галина Пагутяк

Iryna Maksymiv.jpg

Врятувати 16 душ: про родину Саїк – праведників світу з Тернополя

600.jpg

“Коли б зі мною щось сталося”. Розстріли перемишлянських євреїв в урочищі Березина