15:54, 11 травня 2021

Дослідники розкажуть 26 історій українців, які рятували євреїв від Голокосту

Акцію проводять до Дня пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 

ubnoS1620651635k7A29.jpeg
uinp.gov.ua

Упродовж 11-13 травня Український інститут національної пам'яті спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні розповідатиме історії українців, які рятували євреїв від нацистів.

Про це повідомили на офіційному сайті УІНП.

14 травня держава вперше відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Дату Верховна Рада запровадила своєю постановою цьогоріч у лютому.

“До пам'ятної дати упродовж 11-13 травня (11:00 – 14:00) Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам'яті проведе онлайн-марафон, під час якого розповість 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентує відеоісторії, зроблені на основі документальних фото, поділиться контентом проєкту “Українці-рятівники”, який упродовж трьох років реалізується на його базі”, – йдеться в повідомленні.

А вже 14 травня проведуть круглий стіл, де, зокрема, обговорюватимуть питання гідного вшанування подвигу українців-рятівників як на державному, так і на міжнародному рівнях. Усі ці заходи транслюватимуть онлайн.

В УІНП підкреслюють, станом на 1 січня 2020 року Ізраїль відзначив 2659 громадян України званням Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Водночас, наголошують в інституті, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Звання Праведника народів світу Ізраїль присуджує для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати євреїв від знищення нацистами. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме усі документи та покази свідків.

Для отримання звання людина мала надавати значну або/та неодноразову допомогу євреям, без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим). Окрім того, не враховується допомога тих, хто допомагав своїм родичам.

 У лютому цього року Верховна Рада України ухвалила постанову, що встановлює 14 травня Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Окрім визначення пам'ятної дати, постанова рекомендує Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити створення списку людей, “які ризикуючи своїм життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту”. Створити цей список має Український інститут національної пам’яті із залученням інститутів Національної академії наук України.

Більше про Голокост на Західній Україні та те, як місцеві рятували євреїв, читайте у матеріалі Криваві квіти. Спогади про винищення євреїв на Галичині.