13:52, 13 січня 2022

У Чехії відновили усі пам’ятники воякам УГА

Більшість із цих монументів була у жахливому стані і взагалі могла зникнути.

c7d2e1c-271822695-1157368614799351-3413537596302064920-n.jpg
facebook.com/yevhen.perebyinis

Посол України в Чехії Євген Перебийніс повідомив, що за минулі чотири роки вдалося відновити усі пам’ятники бійцям Української Галицької Армії, що розташовані на території країни.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“За минулих чотири роки ми відновили усі пам’ятники воякам Української Галицької Армії на території Чехії, більшість з яких, попри те, що мають величезну художню цінність і ще більше історичне значення для нас, були в дуже поганому стані й перебували під загрозою зникнення”, – розповів дипломат.

Зокрема, йдеться про Український меморіал в м. Ліберець за проєктом Василя Касіяна, пам’ятник роботи Оксани Лятуринської у м. Пардубіце, пам’ятник у м. Йозефов за проєктом Роберта Лісовського, пам’ятник у м. Пршібрам роботи Михайла Бринського, Меморіал у м. Брно (вірогідно роботи М.Бринського).

За його словами, досі залишався не відновленим лише один меморіал – унікальний пам’ятник роботи Михайла Бринського біля села Лада в Под’єштєді. Цей монумент відкрили у 1921 році, на місці поховання вояків УГА, що померли в недалекому таборі для інтернованих.

“Пам’ятник, який є на балансі місцевої влади та Міністерства оборони Чехії, хоча й не перебував під загрозою зникнення, проте уже потребував серйозного чищення та відповідної обробки.

Наприкінці минулого року група ентузіастів-волонтерів професійно взялася за цю благородну справу після того, як Посольство отримало на здійснення робіт необхідні дозволи”, – написав Перебийніс.

Також у дописі він подякував усім, хто долучився до цієї справи.

FB_IMG_1642073660297.jpg
facebook.com/yevhen.perebyinis

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у польському Перемишлі вшанували бійців УГА та УНР, які загинули у 1918-1921 роках у таборі для військовополонених.

Схожі матеріали

сео полтва памятник

Пам'ятники на честь Полтавської битви: знести чи зберегти?

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

Катерина

Прощавай, Катерино!

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

полтава сео

Класики у фраках

Потьомкін

Два Потьомкіни в одному Херсоні

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Пам'ятник Шевченку Ромни

Перший пам’ятник Шевченкові в Україні