10:49, 29 червня 2021

У Перемишлі вшанували загиблих бійців УГА та УНР

У 1919 році у тамтешньому таборі для військовополонених перебували близько 30 тисяч ув'язнених, щодня через жахливі умови утримання вмирали десятки людей.

F5BAD01C-5554-427D-8666-64A92005A65D_w650_r0_s (1).jpg
www.radiosvoboda.org

У польському Перемишлі вшанували бійців Української галицької армії і армії Української Народної Республіки, які загинули у 1918–1921 роках у таборі для військовополонених. Табір був розташований у селі Пикуличі, частина якого зараз належить до Перемишля.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Розпочався захід богослужінням у соборі святого Івана Хрестителя УГКЦ. Опісля громадська панахида відбулась на місці колишнього табору. Нині там – військовий цвинтар, де поховані від 2 до 3 тисяч українських вояків УГА і петлюрівців, які відступили з польським маршалом Юзефом Пілсудським із України перед приходом більшовиків. Це були інтерновані вояки, тобто примусово затримані і роззброєні.

У вшануванні взяла участь група депутатів Львівської обласної ради, представники Інституту національної пам’яті України, товариств “Надсяння”, “Холмщина” зі Львова, української громади Перемишля, влади Підкарпатського воєводства Польщі, українські дипломати в Польщі.

“Ми тут, бо розуміємо тяглість військової громадянської традиції. Ми маємо право на історичну пам’ять”, – наголосив під час громадської панахиди керівник Інституту національної пам’яті України Антон Дробович.

У 1919 році в таборі перебували близько 30 тисяч військовополонених. Щодня через жахливі умови утримання вмирали до 100 людей. Антисанітарія і хвороби серед полонених несли загрозу і для місцевого населення, яке вимагало закриття тюрми. У 1921 році її ліквідували. Згодом туди перенесли останки померлих бійців із довколишніх сіл, обгородили кладовище і на спільній могилі встановили пам’ятник із написом “Борцям за волю України”.

 

Церковну ходу пам’яті українських воїнів, які загинули за волю України, започаткували в Перемишлі 100 років тому українці та єпископи УГКЦ, зокрема Йосафат Коциловський. Традиційно через тиждень після Зелених свят українці йшли на військовий цвинтар. Комуністична влада Польщі заборонила захід, лише у 1990 році цю традицію відновили.

Також на військовому цвинтарі є дві братські могили, у яких спочивають 47 бійців УПА, вбитих 7 січня 1946 року в селі Бірчі і 22 травня 1947 року у Лішні (Польща).

Схожі матеріали

The_Tower_of_Babel

Руська мова в ранньомодерній Речі Посполитій

600.jpg

"Військових прапорів ніколи не кидати". Українці у Війську Польському

600.jpg

Перша жертва на шляху до порозуміння

600.jpg

Ян Матейко "Вернигора"

800x500 obkladunka Lupoweckuy.jpg

Міжвоєнна Галичина | Святослав Липовецький

600.jpg

Наталя Яковенко: “Cвоїх князів у Польщі не було, усі вони — руські, тобто українські”

Пагутяк

Варязький інцидент. Галина Пагутяк

600_шабл.jpg

Вітольд Шабловський: "Диктатори ростуть поміж нас"

Бойд 1200

“Люди неначе ходячі трупи”. Спогади емігранта про Галичину 1935 року