10:08, 19 травня 2021

Прокуратура встановила причетних до геноциду киримли у 1944 році

Депортація призвела до загибелі блиько  25% представників кримськотатарського народу лише за два перші роки  виселення. 

Депортація_кримських_татар_із_Криму.jpg
imgur.com

У ході кримінального провадження за фактом геноциду кримськотатарського народу уперше надали юридичну оцінку злочинним діям радянської влади під час депортації киримли 1944 року.

Про це заявив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний під час брифінгу “Геноцид кримськотатарського народу 1944 року – злочин, який повторюється знову”.

Він наголосив, що слідчі встановили факт вчинення геноциду та  осіб, причетних до цього.

“Відносно корінного народу Криму було вчинено особливо тяжкий злочин як з точки зору національного, так і міжнародного права. Саме тому з метою надання належної правової оцінки діям осіб, які причетні до вчинення цього злочину, що не має строків давності, прокуратура автономії та здійснює процесуальне керівництво за фактом геноциду кримськотатарського народу. Уперше злочинним діям радянської влади проти кримськотатарського народу була дана саме юридична оцінка у цьому кримінальному провадженні. Тобто, під час розслідуванням встановлено факт вчинення геноциду – злочину проти людяності, який не має строків давності, та встановлено осіб, причетних до його вчинення”, – сказав Поночовний.

За його словами, окрім вищого керівництва СРСР, прокуратура автономії у лютому цього року повідоммла про підозри й керівникам нижчої ланки – від наркомів до начальників семи оперативних секторів, які брали безпосередню участь у депортації кримськотатарського народу.

Прокуратура встановила шляхи депортації киримли через територію України до спецпоселень у союзних республіках СРСР. У провадженні також зафіксовали нелюдські умови перевезення людей та їх проживання у спецпоселеннях. Також радянська влада ще й експропріювала майно депортованих. Незаконно привласнили понад 25,5 тисяч будинків, понад 18,7 тисяч земельних наділів, сотню тисяч голів худоби, 25 міліонів книг та фонди 180 бібліотек. Тому, крім злочину геноциду, Поночовний наголосив і на злочині проти власності кримськотатарського народу.

Одним із важливих етапів у  кримінальному провадженні на сьогодні, зауважив керівник прокуратури, є отримання документів з країн колишнього Радянського Союзу. Адже  депортованих  розселяли по території кількох союзних республік.

“З метою отримання копій необхідних архівних документів, встановлення та допиту можливих свідків нами були направлені запити про міжнародну правову допомогу до Казахстану, Узбекистану, Таджикистану, Киргизької республіки та Російської Федерації. Проте на даний час більшість із цих країн відповіли відмовами на наші запити, зазначаючи, що надання такої інформації може суперечити інтересам цих країн. На даний час на виконанні ще є запити до Таджикистану та Киргизстану”, – розповів керівник прокуратури АР Крим.

Поночовний нагадав, що депортація призвела до загибелі понад 50 тисяч осіб лише впродовж перших двох років виселення. Це становило понад 25% від загальної чисельності кримськотатарського народу. Непрямі демографічні втрати склали 80% усього народу.

Він підкреслив, що зараз історія повторюється, а репресивна машина окупаційної влади останні 7 років цілеспрямовано переслідує кримськотатарське населення півострова з політичних і релігійних мотивів.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня.

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 “Про кримських татар” від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у, начебто, масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт для захисту прав депортованих українців.

Схожі матеріали

600.jpg

Подільський близнюк люксембурзької “Шарлотти”

bez_b 800x500_2.jpg

Як степ змінив українців | Олександр Галенко

Владислав Грибовський 800x500

Ногайський слід в історії України | Владислав Грибовський

600.jpg

"Ми врятували його, бо повернулися додому": таємниці кримськотатарського орнаменту зі спадщини ЮНЕСКО

crym-seo.jpg

Ув'язнені в Криму

Новый проект (4).jpg

Крим без обличчя. Як кримські татари стали ворогами СРСР

02_30878537_Фотоотпечаток- Деталь общего вида деревни_1

Ай-Серез, рідне село Мустафи Джемілєва, 110 років тому