08:56, 15 листопада 2021

На Житомирщині відкрили пам'ятник отаманці Марусі

Одним із ініціаторів встановлення монумента був письменник Василь Шкляр – автор роману про 16-річну отаманку.

 

pamyatnyk-otamanczi-marusi-1.jpg
Фото: Наталія Дехтієвська

У місті Коростишів на Житомирщині відкрили пам’ятник отаманці Марусі (Олександрі Соколовській). Також монумент присвятили її батькові та трьом братам-отаманам, які теж були героями Визвольної війни українців 1918-1921 років.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр культури України у 2014-2016 роках В'ячеслав Кириленко.

“Пам’ятник славній отаманці Марусі – Олександрі Соколовській – відкрито сьогодні у Коростишеві. Її сміливість та подвиги в ім’я України так добре для усіх нас описав Василь Шкляр у романі “Маруся”. Пан Василь і сьогодні на відкритті виступив із натхненним словом про неї. Вклонився пам’яті славної Марусі і я”, – написав політик.

Водночас “Суспільне” повідомило, що автором монумента є скульптор Віталій Рожик.

“Віталій Рожик безкоштовно виготовив пам’ятник родині Соколовських. Монумент складається зі стели та інформаційної таблички. А ініціаторами встановлення пам’ятника виступили історики-краєзнавці та письменники, з-поміж яких – Володимир Гонський та Василь Шкляр“, – розповів журналістам коростишівський міський голова Іван Кохан.

Зазначають, що після відкриття монумента в Коростишеві багато хто з присутніх вирушив на Черняхівщину до рідного села Соколовських Горбулева, де вшанували пам’ять брата Олександри отамана Олекси Соколовського на місці його поховання біля тамтешньої церкви.

0a73b595d3039bbd.jpg
Фото: Наталія Дехтієвська

У грудні 2022 року виповниться 120 років від дня народження Олександри Соколовської. 

Олександра Соколовська народилася 14 грудня 1902 року у Горбулеві на Житомирщині в багатодітній родині дяка Тимофія Соколовського та Явдохи Квасніцької.

Соколовські були представниками патріотичної сільської інтелігенції, яка брала активну участь у Національно-визвольній війні українства 1917-1920-х років.

З березня 1919 року Олександра входила до складу повстанського загону, який очолював Дмитро Соколовський після загибелі брата Олекси. Спочатку була зв'язковою – маючи дар слова, їздила по селах вербувати повстанців.

Загін Соколовського боровся з більшовиками на Волині, Поділлі та Київщині. Сам Дмитро готувавався взяти участь у спільному наступі на Київ УНР та УГА, однак його застрелив у Горбулеві зрадник-односелець. Відтак загін імені Дмитра Соколовського очолив його брат Василь. Олександра разом з батьком теж були у складі цієї бригади. 

25 серпня 1919 року соколовці допомогли війську УНР визволити Житомир, а через 2 дні з І-м корпусом УГА очистили від більшовиків Брусилів. 

Невдовзі Василь Соколовський також загинув від рук зрадників-односельців. Степан, старший із братів Соколовських, не міг взяти до рук зброю, оскільки був священником, тому бригаду імені Дмитра Соколовського у вересні 1919-го очолила Олександра, якій тоді не виповнилося й 17 років. 

За народними переказами вона пройшла ритуал посвячення у козацьке лицарство на вершині давнього горбулівського капища Дівич-гори і стала отаманом Марусею. Так дівчина очолила загін із 1000 козаків – 300 кінних і 700 піших вояків.

Історики припускають, що дівчина загинула наприкінці листопада 1919 року в бою під Фастовом. Проте є й свідчення, що Маруся ще довго воювала і згодом через Румунію емігрувала в Канаду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Суспільне.Харків спільно з Українським інститутом національної пам’яті запустили новий подкаст про Українську революцію 1917-1921 років на Харківщині – “П'ятеро з ломбарду”.

Схожі матеріали

сео полтва памятник

Пам'ятники на честь Полтавської битви: знести чи зберегти?

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

Катерина

Прощавай, Катерино!

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

полтава сео

Класики у фраках

Потьомкін

Два Потьомкіни в одному Херсоні

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Пам'ятник Шевченку Ромни

Перший пам’ятник Шевченкові в Україні