12:14, 3 листопада 2021

“П'ятеро з ломбарду”: запустили подкаст про Українську революцію 1917-1921 років на Харківщині

Випуски проєкту виходитимуть щосереди.

Суспільне.Харків спільно з Українським інститутом національної пам’яті запустили новий подкаст про Українську революцію 1917-1921 років на Харківщині – “П'ятеро з ломбарду”.

Про це повідомили на сторінці УІНП у Facebook.

Головним спікером подкасту буде історик, працівник Українського інституту національної пам’яті Едуард Зуб. 

 “Чи багато ми знаємо про історію рідного краю? У шкільному курсі, у кращому випадку, є загальні згадки на тлі загальнодержавних подій. Ми спробує заповнити ці лакуни. Харківський вимір Української революції – складний, динамічний період, але тим і цікавий, особливо з вуст відомого дослідника, співробітника Інституту Едуарда Зуба”, – наголосила начальниця Північно-східного відділу Марія Тахтаулова.

В УІНП підкреслюють, що національне відродження 1917 року, спричинене падінням російської монархії, було “швидким та бурхливим”. Але про цей його харківський аспект мало хто знає. 

“Більше говорять про українізацію 20-х років, надзвичайно динамічну і досить суперечливу. Хоча вона була лише наслідком тих процесів, що відбувалися тут у 1917-1920 роках, вимушеною поступкою комуністів національним домаганням українців. Про те, хто і як рухав на наших теренах Українську революцію, чому вона зазнала поразки і чи була та поразка остаточною, розкаже допитливим наш спільний проєкт”, – зауважив Едуард Зуб. 

Водночас авторка подкасту “П’ятеро з ломбарду” Тетяна Кривоніс додала, що цю історію протягом багатьох років “затискали в рамки радянської ідеології, пропаганди та репресій”.

“Ми хочемо зробити регіональну історію видимою та доступною”, – наголосила Книвоніс.

Слухати подкаст “П’ятеро з ломбарду” можна щосереди за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Локальна історія запустила добірку історичних подкастів.

Схожі матеріали

5d5bdc66e9f0b.jpg

Іван Кедрин "Берестейський мир"

600.jpg

Загадка життя і смерти Леся Лозовського

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

800x500 obkladunka Yurkowa.jpg

Хто такий Грушевський? | Оксана Юркова

Olzhych

Життєпис Євгена Коновальця від Олега Ольжича. Книжка 1941 року

13

“Малоросійство”. Книжка Євгена Маланюка 1959 року

Гомзин_Лістінг

Борис Гомзин “Большевизм – органічне московське явище”