10:19, 14 грудня 2021

На Черкащині відбувся похід історичними стежками Холодного Яру

Такий захід проводять щороку на честь учасників Першого зимового походу та хорунжого армії УНР Юрія Горліса-Горського.

39845a83f919bdcd (1).jpg
Фото: Поклик Яру

На Черкащині протягом двох днів понад пів сотні учасників пройшли стежками Холодного Яру. Загалом активісти подолали пішки 40 кілометрів.

Про це повідомляє Суспільне.

“Це традиційний щорічний похід, що відбувся на честь лицарів Першого зимового походу та хорунжого армії УНР, повстанця й автора роману “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського. У ньому взяли участь понад 50 учасників", – розповів речник Громадянського об'єднання “Поклик Яру” Нікіта Чевіров.

Під час перебування у Холодному Яру, учасники зійшли на Семидубову гору, провели повстанські вечорниці, відвідали Краєзнавчий музей у Медеведівці, Атаманський парк, Гайдамацький став, сходили до Дуба Максима Залізняка, церкви Калнишевького, спинилися на могилі Василя Чучупаки та відвідали місця його останнього бою.

“До того ж паралельно з переходами з однієї місцевості на іншу, причетні до події дізналися більше про історію Холодного Яру, про визвольні змагання на його теренах і про головних особистостей під час тих подій: Максима Залізняка, Андрія Чорноту, Василя Чучупаку та Горліса-Горського”, – додав Нікіта Чевіров.

Захід є традиційним і проводиться кожного року у грудні.

f8007f724369b1c2.jpg
Фото: Поклик Яру

Холодний Яр – реліктовий лісовий масив в Україні на Черкащині.

В історію авін ввійшов, зокрема, Коліївщиною – повстанням 1768 року на чолі із запорізьким козаком Максимом Залізняком і сотником Іваном Гонтою. Там почався найбільший рух проти польської шляхти, якому Тарас Шевченко присвятив свою поему “Гайдамаки” та вірш “Холодний Яр”.

У 1918-му, у часи української революції, на Чигиринщині з центром у Холодному Яру діяли загони, які боролися проти денікінців, і повстанські загони прихильників УНР, що вели боротьбу проти радянської влади. Повстанські загони Холодного Яру оперували на відтинку Черкаси – Чигирин – Знам'янка – Дніпро, їхнім осередком був Мотронинський монастир, а командував ними вчитель із села Мельники отаман Василь Чучупака. Серед повстанців Холодного Яру, які нараховували кілька тисяч, крім селян з навколишніх сіл, були і вояки з Кубані, Київщини і Галичини.

З 1918 по 1922 роки у Холодному Яру діяли отаманські повстанські загони, організовані за козацьким принципом. Вони проголосили незалежність Холодноярської Республіки та утримували її протягом цих років.

Про боротьбу козаків Холодноярської республіки з більшовиками один із учасників подій Юрій Горліс-Горський написав книгу спогадів – документальний роман “Холодний Яр”. 

У часи Другої світової діяла дивізія УПА Холодний Яр.

Схожі матеріали

600.jpg

Трахтемирів: благословляв козаків, палив олігархів

холодний яр сео

Останній бій холодноярців

стрій сео

Зниклі села та храми Черкащини в об’єктиві Аркадія Зарембського

DM_6378

Кінь, який виявився гірським козлом

800-6.jpg

“Леськівське диво” родини Даховських

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

800-500_1.jpg

Палац-сирота зі Шполи

шевченко сео

Тисяча і триста Шевченків

Subotiv_church_of_Bohdan_Khmelnytsky

Домовина України, широка, глибока