16:41, 16 листопада 2021

Як поет Михайль Семенко потрапив до рук НКВС: опублікували анімаційний ролик

Ролик ствонили в рамках проєкту “Українські митці 1920-х у фокусі радянських спецслужб”.

Центр досліджень визвольного руху презентував анімаційну історію на основі архівної справи репресованого поета Михайля Семенка.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі ЦДВР.

Зазначають, що у 1937 році НКВС заарештував українського поета-футуриста Михайля Семенка за звинуваченням у приналежності до української фашистської організації, що має на меті чинити терористичні дії проти керівництва партії. 

Поет не визнавав себе винним. Однак чекісти ретельно збирали інформацію, щоб довести зворотнє. У вересні 1937 року поет “вирішив” давати “правдиві та чистосердечні” свідчення. Про це він написав у заяві: “Визнаючи себе винним в активній участі в роботі української націоналістичної фашистської терористичної організації, прошу дати мені можливість приступити до правдивих показів в справі моєї контрреволюційної діяльності і її учасників, щоб я міг спокутувати свої тяжкі провини перед Радянською владою і Радянської батьківщиною”.

НКВС присудив розстріляти поета. Вирок виконали у Києві 24 жовтня 1937 року.

Ролик можна переглянути на YouTube-каналі Центру досліджень визвольного руху. Також там зібрані анімаційні історії на основі справ Майка Йогансена, Гната Хоткевича, Вероніки Черняхівської та Василя Чечвянського. 

Окрім цього, на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху можна завантажити та переглянути колекцію з 77-ти документів зі справи Михайля Семенка.

Над анімаційним роликом працювали: Ярина Цимбал – наукова консультантка, Іван Кипибіда – ілюстратор, Young & Hungry production – розробники анімаційного ролика.

Анімаційний ролик підготовлено та опубліковано у рамках проєкту “Українські митці 1920-х у фокусі радянських спецслужб”, що втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Михайль Семенко (Михайло Васильович Семенко) – поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм), організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань.

Народився 31 грудня 1892 року в селі Кибинці на Полтавщині в сім’ї волосного писаря. Його мати Марія Проскурівна була письменницею.

Навчався у психо-неврологічному інституті в Петербурзі і одночасно в консерваторії по класу скрипки. З початком Першої світової війни покинув навчання, бо був мобілізований. Три роки провів на Владивостоці. Писати почав ще під час навчання.

Перша збірка “Prelude” вийшла у 1913 році. Згодом Семенко захопився мистецькими ідеями футуризму.

Восени 1917 року поет повернувся в Україну, де його захопили буремні революційні події. Семенко брав активну участь у літературному русі. Створив першу українську футуристичну організацію “Фламінго”. У 1919 році очолив однойменний журнал.

Семенко виступив також організатором футуристичного руху. Він проголосив творення літератури майбутнього, яка, має зруйнувати застарілі культурні стереотипи і привнести в суспільну свідомість апологію техніки та урбанізму. Поет вважав, що “мистецтво, досягнувши вершин академізму та класицизму”, пішло хибним шляхом, відтак слід з уламків старого мистецтва конструювати нове, яке б відповідало вимогам нових часів.

У 1927-1930 роках Семенко очолював літературне об’єднання футуристів “Нова генерація”. Перед цим випустив збірку “Кобзар”. Її назва натякала на негативне ставлення до літературної традиції XIX століття, символом якої була поезія Шевченка.

Та з посиленням ідеологічного тиску на українське культурне життя Семенко поступово відходить від активної літературної діяльності.

У квітні 1937 року Семенка заарештували, висунувши йому фальшиві обвинувачення. 23 жовтня 1937 року поета розстріляли.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Український інститут національної пам'яті презентував соціальний ролик до роковин початку розстрілів у Бабиному Яру.

Схожі матеріали

Лесь Курбас

Довга дорога на схід Леся Курбаса

Література 1920-их | Ярина Цимбал

Література 1920-их | Ярина Цимбал

Шкурупій 1200

Король на чолі революції: Гео Шкурупій у футуропреріях

pidmohylnyi_1200-600.jpg

36 зі 120: парадокси Валер’яна Підмогильного

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

600хвильовий.jpg

13: символічне в житті Миколи Хвильового

сандармох 960

Без Сандармоху. Ярина Цимбал

600.jpg

"Проповідував українізацію Кубані": контрреволюція Петра Лісового

Майк Йогансен_СЕОО.jpg

Із розстрільних списків: Майк Йогансен