17:08, 8 листопада 2021

Дослідники опублікували 3,5 тисячі документів енкаведистів про боротьбу з УПА

Документи охоплюють події, що мали місце в 1944-1945 роках на Заході України, в центральних областях, території сучасних Румунії та Польщі.

Повернути_вивезені_архіви_дослідники_викладають_у_мережу_документи.png
Фото: ЦДВР

Центр досліджень визвольного руху оприлюднив цифрові копії архіву, який у 1980-их роках вивезли з України до Росії. Йдеться про 3,5 тисячі документів Внутрішніх військ НКВС про боротьбу з українським визвольним рухом.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі ЦДВР.

Документи доступні на сайті Електронного архіву українського визвольного руху у колекції “ВВ НКВД проти українського визвольного руху 1944-1945 роках”.

Зазначають, що збірка документів проливає світло на протистояння Внутрішніх військ НКВС Українського округу, штаб якого розташовувався в Рівному, з Організацією українських націоналістів та Українською повстанською армією. Документи охоплюють події, що мали місце в 1944-45 роках на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. Рідше зустрічаються події, зафіксовані на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, території сучасних Румунії та Польщі.

Документи висвітлюють діяльність українських повстанців, містять інформацію про склад та озброєння українського підпілля.

Так, наприклад, до колекції увійшли:

  • Детальні креслення повстанських криївок, зроблені енкаведистами;
  • Списки втрат з боку повстанців;
  • Звітність про захоплену енкаведистами зброю.

Також у документах містяться як плани та вказівки вищого керівництва Внутрішніх військ НКВС щодо боротьби з підпіллям, так і оперативні зведення, детальний аналіз операцій, донесення на окремих службовців. Дослідники переконані, що така звітність допоможе зрозуміти портрет службовця Внутрішніх військ того часу. Приміром, цікавими для вивчення будуть звіти про надзвичайні події та небойові втрати у лавах ВВ НКВС.

План-схема криїівки українських повстанців у селі Юзівка.jpg

Креслення криївки

Фото: ЦДВР

“Оприлюднені документи, безперечно, є цінним історичним джерелом. Вони дають глибоке розуміння того, як відбувалася війна під час війни. Разом із тим, масив документів доводить, що визвольний рух був зовсім не маргінальним явищем, як часто трактувала радянська пропаганда, а на його ліквідацію були кинуті цілі бригади Внутрішніх військ НКВС”, – підкреслив декан Історичного факультету ім. Тараса Шевченка, експерт проєкту Іван Патриля.

Цифрові копії документів, що тепер доступні широкому загалу, мають майже тридцятирічну історію повернення до України. Нині оригінал архіву, найімовірніше, перебуває в Москві. Його вивезли з України наприкінці 1980-х років. Проте в середині 1990-х українським дослідникам та архівістам вдалося скопіювати близько 400 справ з архіву та повернути в Україну у вигляді мікрофільмів.

Пізніше з плівок бзробили три копії. Одна з них потрапила до Центру досліджень визвольного руху. Маючи відповідне обладнання, дослідники зробили цифрові копії документів та опублікували онлайн документи, що охоплюють 1944-1945 роки. 

Колекцію з трьох з половиною тисяч документів підготували та опубліковали в межах проєкту “Робимо минуле доступним: цифрове повернення вивезених архівів про боротьбу СРСР із визвольним рухом”, який реалізує Центр досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом СБУ за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Центр досліджень визвольного руху опублікував колекцію марок Підпільної пошти України – закордонного відомства ОУН. 

Схожі матеріали

Marina Trattner

“У шведських джерелах козаки – європейці”. Марина Траттнер про листи Карла XII та українські артефакти у Швеції

Хромов 600

“Документи, які були найцікавішими для ворога, знищили в перший день війни”, — голова Держархіву Анатолій Хромов

штат.jpg

Штатний розпис співробітників Управління НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео

Ідейно (не)правильний театр

архів 1200

Захист від Московії чи ще більше занурення у “русскій мір”? Історики про заборону російських джерел

001_Каплица_Васильків_00008-12_red_post (1)

На ярмарку у Василькові. Київщина кінця ХІХ століття на фото з архіву Федора Вовка

600

Від княжої розвідки до СБУ

арк 26.jpg

Штатний розпис співробітників міських та районних відділів НКДБ Дрогобицької області (станом на 25 квітня 1941 року)

сео одеса

Країна струнких чоловіків, вродливих жінок і великих склянок