14:59, 9 червня 2021

У Львові експонують артефакти з церкви Архистратига Михаїла у Підгірцях, що згоріла 15 років тому

На виставці представили ікону “Пресвята Євхаристія”, створену на початку ХХ століття,  та прицерковний кам’яний хрест з ХVІІІ століття.

 

IMG_3186.jpg
Фото Катерини Москалюк

У львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики “Порохова вежа”  можна ознайомитись із історією реставрації архітектурних пам’яток села Підгірці, що на Львівщині. На виставці експонують  відновлені об’єкти із підгорецької церкви святого Архистратига Михаїла, яка згоріла 15 років тому.

Про це повідомила кореспондентка Локальної історії Катерина Москалюк.

На виставці “Відтворення пам’яток і пам’яті в культурному ландшафті села Підгірці”  відвідувачі можуть побачити ікону “Пресвята Євхаристія” початку ХХ століття і прицерковний кам’яний хрест ХVІІІ століття з церкви святого Архистратига Михаїла. Сама ж церква мала статус пам’ятки архітектури національного значення, однак згоріла у травні 2006 року.

IMG_3037.jpg
Фото Катерини Москалюк

“Разом зі студентами ми встигли зробити заміри церкви до пожежі, тож тепер є дані для її відновлення”, – наголошує ініціаторка виставки, доцентка інституту архітектури Львівської політехніки Ореста Ремешило-Рибчинська. 

На відкритті виставки були присутні колеги Орести Ремешило-Рибчинської, а також директор ГО “Шолом-Підгірці” Ігор Кавич та директор Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ” Володимир Шелеп.

IMG_3029.jpg
Фото Катерини Москалюк

Виставка покликана привернути увагу громадськості до питань відновлення та реставрації об’єктів історико-культурного парку села Підгірці. До нього входять: городище Х – ХІІІ століть, замок XVII століття, Храм блаженного Миколая Чарнецького та новомучеників УГКЦ, споруджений у 1752-1766 роках, Василіянський монастир Благовіщення Пресвятої Богородиці, який є пам’яткою архітектури XVIII століття, та парк заїжджий двір XVIII століття.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на території заповідника “Давній Пліснеськ”, розташованого на території Підгірців, що на Львівщині, запускають проєкт “Пліснеська хижа – 2021”

Схожі матеріали

сео руїни

Книга як свідок обвинувачення. Галина Пагутяк

600.jpg

Подільський близнюк люксембурзької “Шарлотти”

600.jpg

Скала-Подільська: 250 років у руїні

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

1200

Беззахисні мозаїки Івана Кляпетури

Мечеть Узбека, сучасний стан, 2011.jpg

Мечеть, на якій стоїть наш Крим

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

lviv.jpg

Genius loci львівських кам’яниць

квіти укрїани сео

Зберегти "Квіти України". Чому радянський модернізм важливий?