15:18, 26 жовтня 2021

Апеляційний суд Амстердама постановив повернути “Скіфське золото” Україні

Судові слухання щодо повернення “кримських скарбів” тягнуться з січня 2015 року.

Апеляційний суд Амстердама оголосив рішення у справі про приналежність “скіфського золота”. Йдеться про колекцію з кримських музеїв, які ще до анексії Росією півострова вивезли на виставку в Нідерланди. Її повернуть Україні.

Про це повідомляє ВВС.

“Музей Алларда Пірсона (APM) має передати так звані кримські скарби державі Україна”, – йдеться у вердикті.

Наголошують, що вирішальне засідання у цій справі відбулося ще у квітні, але рішення оголосили тільки зараз. У вердикті вказали, що музейні експонати передадуть до Державного історичного музею України в Києві “до стабілізації ситуації в Криму”. Там назвали це тимчасовим заходом.

“Хоча експонати музею походять із Криму і в цьому сенсі також можуть розглядатися як спадщина Криму, вони є частиною культурної спадщини України”, – йдеться у повідомленні суду.

Водночас “керівник” музею Тавриди анексованого півострова Андрій Мальгін заявив, що таке рішення є проявом подвійних стандартів, заявив 

“Це прояв подвійних стандартів у чистому вигляді, зневага до культурної спадщини народів Криму”, – цитує його російська агенція ТАСС.

Журналісти наголошують, у грудні 2016 року суд першої інстанції – окружний суд Амстердама – ухвалив рішення повернути “скіфське золото” Україні. Однак суто бюрократична, на перший погляд, суперечка між музеями та міністерствами різних країн за ці роки перетворилася на запеклу політичну баталію за участі найвищих державних посадовців України та Росії.

Окрім того, у ВВС підкреслюють, що навіть це рішення може стати не останнім в епопеї “скіфського золота”.

“Переможена сторона напевно оскаржить його в касаційній інстанції - Верховному суді Нідерландів. Російські ЗМІ припускали, що розгляд справи в цьому суді може затягнути процес ще приблизно на два роки”, – йдеться у статті.

Однак, як відзначають співрозмовники ВВС, згідно з нормами голландського права, судове рішення починає діяти після рішення апеляційного суду. Тому теоретично можливий варіант, за якого “скіфське золото” залишить Амстердам вже впродовж найближчих місяців.

“Скіфське золото” – колекція експонатів із понад 2 тисяч предметів, які використовувалися для оформлення виставки “Крим: золото і секрети Чорного моря”. Вона розпочалася у Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі ще до окупації Криму Росією.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні “скіфське золото”, яке на час анексії Криму перебувало на експозиції в голландському музеї. Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

У січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама.

Апеляційний суд Амстердама 16 липня 2019 року ухвалив попереднє рішення у справі про “скіфське золото”, заявивши, що потребує додаткової інформації від сторін. Судові слухання у цій справі призупининили 11 червня 2020 року через пандемію коронавірусу.

“Скіфське золото”, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Більше про скіфів дивіться в інтерв'ю із скіфологом, керівником археологічних експедицій, викладачем Києво-Могилянки Юрієм Болтриком у програмі Без Брому.

Схожі матеріали

Сергій Стельмах 800x500

Німецька політика пам'яті | Сергій Стельмах

сео СВУ

Пусті рамки замість фото

пен 600

"Правосуддя мусить переважати над грубою силою": Олександра Матвійчук у розмові з Енн Епплбом

сео суд

Харизматичні "русини" при владі. Ковельські лентвійти 350 років тому

01_2-25995

"Монстр-процес". Валентин Садовський про справу СВУ

мова конфліктів сео

Мова конфліктів. Як сварилися у Гетьманщині

Барановський. Мотика. Буній

Троє підсудних Самбірського процесу. Історія одного фото