16:26, 14 липня 2021

В Україні запустили флешмоб проти введення великого герба

Учасники флешмобу наголошують, що ідея “великого герба” з’явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які  у такий спосіб прагнули применшити значення Тризуба.

Культурна спільнота об'єдналася проти зміни тризуба на “великий” державний герб. У соцмережах розпочався флешмоб, де історики та письменники пояснюють, чому цього не потрібно робити.

Про це повідомляє Суспільне.

13 липня Верховна Рада включила в порядок денний президентський законопроєкт “Про великий Державний Герб України”. Депутати мають розглянути його вже до кінця тижня.

У відповідь культурна спільнота – письменники, журналісти та історики – об'єдналася для флешмобу, в якому  закликають депутатів не підтримувати проєкт, а самого президента – відкликати його, а також вилучити з Конституції вимогу про “великий герб”.

Оксана Забужко, Юрій Винничук, Ірма Вітовська-Ванца, Юрій Макаров, Тарас Чубай, Андрій Любка, Маркіян Камиш, Макс Кідрук, Остап Українець, Віталій Гайдукевич, Володимир В'ятрович та інші представники культурної сфери опублікували на своїх сторінках в соцмережах тексти майже ідентичного змісту, де пояснюють свою позицію.

“Україна – не імперія і не федерація, і взагалі не потребує заміни історичного і справжнього свого герба на штучний “великий”. Ідея “великого герба” з’явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які навмисне у такий спосіб прагнули применшити значення справжнього герба України – Тризуба. Витягувати з небуття і намагатися втілити в життя цю ідею на тридцятому році незалежності – неприпустимо”, – йдеться в тексті, який опублікувала Оксана Забужко.

Як наполягають культурні діячі, тризуб є живим символом нашої державницької традиції і національної єдності: княжий знак Київської Русі, герб Української Народної Республіки, символ боротьби українців за незалежність, герб сучасної України.

“Для українців по всьому світу Тризуб є так само близьким і рідним, як синьо-жовтий прапор чи національний гімн. Ми закликаємо: президента України – відкликати законопроєкт 5712 про “великий герб”, натомість використати надані Конституцією повноваження для початку процедури вилучення з Основного Закону згадок про “великий герб" і остаточного утвердження Тризуба як єдиного і самодостатнього державного герба України”, – пишуть ініціатори флешмобу.

Більше про скандал із державним символом читайте у матеріалі Великі проблеми навколо великого герба.

Схожі матеріали

600.jpg

Перша жертва на шляху до порозуміння

600.jpg

Хатідже Турхан – султана-українка на османському престолі

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”

бахмут сео

Війна і політика. Тімоті Снайдер про те, чому Бахмут важливий для Росії

Bez nazwy-1.jpg

"Спорт НЕ поза політикою". Огляд книги "Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти

600.jpg

Петро Могила: воїн, дипломат, святий

600.jpg

Замах "Гонти" на польського міністра

600+.jpg

“Західний фронт” української боротьби

600.jpg

Нова імперська історія. Якою постає Україна в сучасних російських дослідженнях