10:43, 29 червня 2021

На розгляд парламенту внесли законопроєкт про великий Державний герб України

Нинішня спроба затвердити державний символ буде  четвертою з моменту проголошення незалежності України.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт про великий Державний герб України та визначив його як невідкладний. 

Про це повідомляє Zaxid.net.

“Відповідно до статті 93 Конституції України я вношу на розгляд Верховної Ради прокєт закону “Про великий Державний Герб України” і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою”, – заявив Зеленський.

Глава держави поінформував, що доповідатиме законопроєкт під час його розгляду на пленарному засіданні ВР перший президент України Леонід Кравчук.

Малим гербом України є Тризуб. Його затвердили у лютому 1992 року та визначили як головний елемент Великого герба.

Однак наразі Великого гербу в України немає – за роки незалежності його так і не змогли затвердити. Нинішня спроба буде четвертою. Востаннє уряд затверджував проєкт великого Державного герба у 2009 році, проте тоді його не підтримала Верховна Рада. Перший ж конкурс на герб оголошували ще у 1993 році.

У 2020 році Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти підбило підсумки конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Усього в конкурсі брали участь 112 робіт-претендентів. Найкращою визнали роботу Олексія Кохана, який також є співавтором малого Державного герба України.

Ескіз-переможець містить обов’язкові елементи для великого Державного Герба, зокрема: герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що не бачить сенсу розробляти новий герб. Він наголосив, що Тризуб є найгарнішим гербом у світі та прийнятним для всіх українців, тож немає потреби у розробці нового.