09:36, 14 жовтня 2021

Українців закликали не “шкарпетизувати” День захисників та захисниць

Історики просять не перетворювати 14 жовтня на 23 лютого.

IMG_20211013_212556.jpg
Фото: Facebook-сторінка Володимира В'ятровича

Колишній керівник Українського інститут національної пам’яті, народний депутат України Володимир В’ятрович закликав не ототожнювати День захисників і захисниць України, який відзначають 14 жовтня, із радянським святом Днем захисників вітчизни.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Зупиніть шкарпетизацію Дня захисника.  14 жовтня – день, коли вітають захисників України, минулого і сьогодення, чоловіків і жінок. Це не привід вітати хлопчиків/чоловіків, дарувати їм шкарпетки/одеколони/приналежності для гоління за сам факт їх приналежності до чоловічої статі. 14.10.≠23.02”, – наголосив В’ятрович.

Водночас його колега, історик Сергій Громенко зазначив, що цього року 14 жовтня від перетворення на 23 лютого вже не врятувати.

На своїй сторінці у Facebook він опубікував фото параграфу із шкільного підручника для перших класів “Я пізнаю світ”. Там автори написали, що День захисників України  – свято “не тільки військових, а й усіх чоловіків, які в щоденному житті захищають свої родини й доміки”. У підручнику зазначили, що у цей день привітання зі святом одержують усі українські чоловіки й хлопці.

FB_IMG_1634149744752.jpg
Фото: Facebook-сторінка Серія Гррменка

“Може, поправочку в закон внести, щоб такого не було, а хлопчиків вітали 19 листопада у Міжнародний чоловічій день? Чи зразу в Конституції записати?”, – зауважив Сергій Громенко.

2014 року внаслідок реакції на збройну агресію Росії підсилилися тенденції декомунізації – відмови від радянських символів і свят.

Указом тодішнього президента України Петра Порошенка встановили, щорічно 14 жовтня відзначати День захисника України. Цей ж документ скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, знаного за радянських часів як “День Радянської армії і Військово-морського флоту”.

Тодішній голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову.

Також 14 жовтня традиційно відзначають день створення Української повстанської армії.

14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України, акцентуючи, що державні кордони захищають не лише чоловіки. 

Схожі матеріали

CEO_мова.jpg

Азбучна війна, або як кирилиця мало до коша не пішла

600.jpg

Петро Могила: воїн, дипломат, святий

Таємний університет

Українські. Таємні. Про вищі студії у міжвоєнному Львові на початку 1920-х

універ сео

Університет у Чернівцях. Історія однієї споруди

bohdan lepkuj.jpg

Богдан Лепкий "Матура"

сео Заклинські

Сім’я Заклинських у таборі Ґмінд під час Першої світової війни

сео росія

"Будівництво російської державності": як викладатимуть історію у вишах Росії

радянська школа

Букет флоксів. Галина Пагутяк

shkola 1200.jpg

Що не так з уроками історії у школі? Пояснюють історики