17:05, 26 листопада 2021

Українців закликають завтра запалити свічки у пам'ять про жертв Голодоморів

Ідея вшанування загиблих від голоду запалюванням свічки на підвіконні належить одному із головних дослідників трагедії Джеймсу Мейсу.

Український інститут національної пам'яті закликає завтра, 27 листопада, о 16:00 приєднатися до загальноукраїнської акції “Запали свічку”, щоб вшанувати мільйони жертв штучних голодів, що здійснювали в Україні.

Про це повідомили на офіційній сторінці інституту у Facebook.

Зазначають, що ініціатива вшанування жертв Голодоморів запалюванням свічки на підвіконні належить досліднику трагедії Джеймсу Мейсу.

У 1981 році він опублікував перші матеріали про Голодомор. Після створення Комісії Конгресу США із вивчення голоду 1932-1933-го упродовж чотирьох років Мейс координував її діяльність. Хоч і не був її членом. Комісія зібрала майже двісті усних свідчень очевидців штучного голоду, влаштованого комністичним режимом у 1932-1933 роках. Джеймс Мейс написав звіт Комісії, який затвердив Конгрес, а отже став не лише науковим, а й політичним документом.

“Я хочу запропонувати … акт національної пам’яті, доступний кожному: в національний день пам’яті жертв 1933-го (четвертої суботи листопада) визначити час, коли кожен громадянин цієї землі, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих”, – казав Джеймс Мейс.

1993-го Джеймс Мейс переїхав до України і продовжив дослідження Голодомору.

“Мені судилася така доля, що ваші мертві вибрали мене. Не можна займатися історією Голокосту та не стати хоч би напівєвреєм, як не можна займатися історією Голодомору й не стати хоча б напівукраїнцем”, – писав він у своїй колонці в газеті “День”.

Тож Український інститут національної пам'яті закликаємо 27 листопада о 16:00 приєднатися до загальноукраїнської акції “Запали свічку” і засвітити вогник пам’яті у кожній домівці як вияв нашої скорботи за жертвами і віри у те, що в майбутньому подібні трагедії не повторяться.

Нагадаємо, День пам'яті жертв Голодоморів в Україні відзначають у четверту суботу листопада. Цьогоріч роковини припадають на 27 листопада. У рамках траурних заходів Український інститут національної пам'яті присвятив інформаційну кампанію дітям, які стали жертвами Голодомору.

Схожі матеріали

сео Бокань

Голодомор на заборонених фото Миколи Боканя

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу

800x500-Kylchuckuj.jpg

Чому відбувся Голодомор | Станіслав Кульчицький

600.jpg

Як зберегти родинні історії? 11 порад від Музею Голодомору

600.jpg

"Після Джадта берешся за голову: трясця, чому я не прочитав цього швидше?", – Ігор Балинський

Гладун_600х400.jpg

"Якби не катастрофи ХХ століття, то на початку 1990-х в Україні жило б 84 мільйони", – демограф Олександр Гладун

600+1.jpg

Кількісні докази геноциду українців

сео

Що Путін готував для українців? Фрагмент з книжки Віталія Огієнка

600.jpg

Олександр Фільц: "Усвідомлення своєї смертності – найсильніший мотор для людства"