15:04, 10 лютого 2022

Україна просить ЮНЕСКО відреагувати на нищення Ханського палацу в окупованому Криму

Палац є кандидатом на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

630_360_1644337348-937.jpg
ukrinform.ua

Українська омбудсмен Людмила Денісова звернулась до ЮНЕСКО з проханням відреагувати на нищення Росією культурних пам’яток в окупованому Криму. Зокрема, цього разу йдеться про Ханський палац в Бахчисараї, який пошкодили підчас “реставраційних робіт”.

Про це Денісова написала на своїй сторінці у Facebook.

Нещодавно Локальна історія писала про те, що на стіні одного з корпусів Ханського палацу в Бахчисараї під час проведення “реставрації” з’явилась велика тріщина. Тамтешня “влада” заявила, що не сталося нічого страшного, мовляв, це легко усунути. Водночас Людмила Денісова нагадала, що Ханський палац є кандидатом на внесення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

“Країна-окупант РФ продовжує грубо порушувати міжнародне право шляхом знищення культурної спадщини корінного населення Криму... Міжнародно визнані закони і звичаї ведення війни забороняють державі-окупанту привласнювати та знищувати культурні цінності, історичні пам’ятки. Зокрема, у порушення Гаазької Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Росія насильницькими методами нав’язує свою культурну політику на території тимчасово окупованого Криму, позбавляючи корінне населення культурного права, самобутності та традицій”, – написала Денісова.

Вона звернулась до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням негайно відреагувати на факт порушення Росією міжнародного гуманітарного права у тимчасово окупованому Криму.

imgonline-com-ua-Resize-9nx58PLeYV2SM.jpg
uk wikipedia.org

Ханський палац у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар. Це єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. У 1532-1783 роках він був літньою резиденцією кримських ханів Гераїв.

На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханське кладовище та мечеть. Він є кандидатом на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У липні 2016-го у російському “Держкомітеті з охорони культурної спадщини Криму” погодили проведення “реставрації” Ханського палацу. Самопроголошена влада назвала це “протиаварійними роботами”.

Колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин та депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков розповів, що під час “реконструкції” знищили дерев’яні балки палацу: частину розпилили, а частину – просто вивезли. Крім того, за даними Дудакова, фірма-підрядник, яка виконує роботи, планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

Київ неодноразово критикував “реставрацію”, яку проводить російська влада у Ханському палаці. Міністерство культури України стверджує, що через ці роботи існує загроза руйнування головного корпусу палацу.

Нагадаємо, Україна звернулась до суду в Гаазі через культурні злочини Росії в Криму, заявивши, що на окупованому півострові знищили “десятки об’єктів культурної спадщини України та людства”.

Схожі матеріали

600х400 (1).jpg

"Найближчий варіант, коли Україна може повернути Крим – 2024 рік", – Сергій Громенко

02_30878537_Фотоотпечаток- Деталь общего вида деревни_1

Ай-Серез, рідне село Мустафи Джемілєва, 110 років тому

6006.jpg

Кримська операція Петра Болбочана: чи засвоїли ми уроки минулого?

сео Крим

Мандрівка ханським Кримом: Ескі-Кирим і Судак

крим сео

Мандрівка ханським Кримом. Частина 4: Чуфут-Кале і Бахчисарай

600.jpg

Піщано-інформаційна анексія. Як Росія спробувала захопити український острів Тузла

600.jpg

Рабство: законно та прибутково

thumb (1)

Як і навіщо Росія вивезла античну мозаїку з Херсонесу. Діана Клочко

крим сео

"У Севастополі наші хлопці вже мають окремий клюб". Українське культурне життя в Криму у 1920-х