08:56, 9 лютого 2022

В окупованому Криму після “реставрації” потріскала стіна Ханського палацу

Його вважають єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури. 

Bakhchysarai_04-14_img15_Palace_Grand_Mosque.jpg
uk.wikipedia.org

Після “реставрації” Ханського палацу в окупованому Бахчисараї на стіні одного з корпусів пішла велика тріщина.

Про це повідомляють Крим.Реалії.

За словами так званого керівника “Дирекції з централізованого обслуговування та розвитку закладів сфери культури” Іллі Алимчева, тріщина виникла у світському корпусі Ханського палацу. Сталось це через, нібито, помилку у проєкті.

“Показано, що ця будівля стоїть на фундаменті, а за фактом, коли почали розкопувати, ці стіни стоять без фундаменту. Ледве копнули – і воно просіло... У цьому немає нічого страшного, це все усувається. Серйозної шкоди не завдано”, – запевнив Алимчев.

630_360_1644337348-937.jpg
Ukrinform.ua

У ЗМІ зазначили, колишня російська “очільниця Міністерства культури Криму” Аріна Новосільська заявляла, що на “реставрацію” 16 об’єктів Бахчисарайського історико-культурного та археологічного музею-заповідника передбачили 2 мільярди рублівблизько 368 мільйонів 725 тисяч гривень. Самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов заявляв, що “реставрацію” Ханського палацу завершать у 2021 році.

Водночас у вересні на офіційному сайті ЮНЕСКО опублікували доповідь гендиректора організації з моніторингу ситуації в АР Крим. У документі згадували про роботи у Ханському палаці в Бахчисараї, які, згідно з доповіддю, “створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам’ятки”.

1644337348-843.jpg
Ukrinform.ua

Ханський палац у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар. Це єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. У 1532-1783 роках він був літньою резиденцією кримських ханів Гераїв.

На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханське кладовище та мечеть. Він є кандидатом на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У липні 2016-го у російському “Держкомітеті з охорони культурної спадщини Криму” погодили проведення “реставрації” Ханського палацу. Самопроголошена влада назвала це “протиаварійними роботами”.

Колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин та депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков розповів, що під час “реконструкції” знищили дерев’яні балки палацу: частину розпилили, а частину – просто вивезли. Крім того, за даними Дудакова, фірма-підрядник, яка виконує роботи, планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

Київ неодноразово критикував “реставрацію”, яку проводить російська влада у Ханському палаці. Міністерство культури України стверджує, що через ці роботи існує загроза руйнування головного корпусу палацу.

Нагадаємо, Україна звернулась до суду в Гаазі через культурні злочини Росії в Криму, заявивши, що на окупованому півострові знищили “десятки об’єктів культурної спадщини України та людства”.

Схожі матеріали

600х400 (1).jpg

"Найближчий варіант, коли Україна може повернути Крим – 2024 рік", – Сергій Громенко

02_30878537_Фотоотпечаток- Деталь общего вида деревни_1

Ай-Серез, рідне село Мустафи Джемілєва, 110 років тому

6006.jpg

Кримська операція Петра Болбочана: чи засвоїли ми уроки минулого?

сео Крим

Мандрівка ханським Кримом: Ескі-Кирим і Судак

крим сео

Мандрівка ханським Кримом. Частина 4: Чуфут-Кале і Бахчисарай

600.jpg

Піщано-інформаційна анексія. Як Росія спробувала захопити український острів Тузла

600.jpg

Рабство: законно та прибутково

thumb (1)

Як і навіщо Росія вивезла античну мозаїку з Херсонесу. Діана Клочко

крим сео

"У Севастополі наші хлопці вже мають окремий клюб". Українське культурне життя в Криму у 1920-х