13:26, 29 вересня 2021

УІНП презентував соціальний ролик до роковин початку розстрілів у Бабиному Яру

29 вересня вшановують 80 роковини з початку масових розстрілів у Бабиному Яру, коли лише за два перших дні нацисти розстріляли понад 33 тисячі київських євреїв. 

NHzv61632899741ssPbQ.png
Фото: УІНП

До 80 роковин трагедії у Бабиному Яру Український інститут національної пам'яті презентував соціальний ролик.

Про це повідомили у пресслужбі УІНП.

Дослідники наголошують, що загалом за два роки окупації, за різними оцінками істориків, у Бабиному Яру знайшли свій останній притулок до 100 тисяч людей: євреїв, ромів, військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні, українських націоналістів, радянських підпільників та інших категорій населення. Практично чверть населення, що лишилася в окупованому Києві. Бабин Яр став першим жахливим експериментом нацистів із “вирішення єврейського питання” і поклав початок створенню “фабрик смерті” по всій Європі.

“Київських євреїв убили лише тому, що політична ідеологія нацистської держави визнала їх расово ворожими та “засудила” до вбивства. Більше ніде, навіть у сумнозвісних фабриках смерті, не вбивали стільки людей за такий короткий проміжок часу. Тому Бабин Яр в усьому світі є одним із символів Голокосту. Цими меморіальними заходами ми прагнемо, вшановуючи пам’ять жертв, повернути їм гідність, відібрану злочинною ідеологією. Це одночасно є і внеском у формування зрілої та гідної політичної нації, для якої права людини будуть базовою цінністю незалежно від походження, соціального чи іншого статусу...Ми сподіваємося, що участь у цих пам’ятних подіях об’єднає суспільство й до них долучаться якомога більше людей незалежно від національної приналежності, релігії та поглядів на меморіалізацію простору Бабиного Яру”, – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

До 80-х роковин трагедії Український інститут національної пам’яті спільно зі студією “Диваки Продакшн” презентує соціальний ролик із циклу “Події епохи”. У ролику наголошується на важливості збереження історичної пам’яті з покоління до покоління.

У ролику використали фрагменти виставки “Бабин Яр: пам’ять на тлі історії”, історичну хроніку, кадри із німецько-білоруського фільму “Бабин Яр”.

Історичним консультантом виступив Віталій Нахманович.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про пам'ятні заходи, що пройдуть у Києві до 80 річниці початку масових розстрілів у Бабиному Яру.

Схожі матеріали

Natalka Rymska.jpg

“Коли я читала це вперше, на голові ворушилося волосся”, – перекладачка Наталка Римська

Вшанування рабина Рему, Старе єврейське кладовище в Кракові, 1931 р.

Криваві квіти. Спогади про винищення євреїв на Галичині

600.jpg

А хто твій сусід насправді? Ким був Іван Дем'янюк

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

600

Едіт Еґер: "Навіть за найскрутніших обставин людина все-таки має вибір"

600.jpg

Венді Лавер: "Геноцид – це злочин над злочинами"

Маріуполь SEO

Коли живі заздрять мертвим. Галина Пагутяк

Iryna Maksymiv.jpg

Врятувати 16 душ: про родину Саїк – праведників світу з Тернополя

600.jpg

“Коли б зі мною щось сталося”. Розстріли перемишлянських євреїв в урочищі Березина